Hopp til hovedinnholdet

Jeg trener mye og blir ikke sliten. Er det en sykdom?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er jente på 13 Jeg har egentlig et ganske rart spørsmål...finnes det en sykdom for a trene for mye? Jeg kan liksom ha trippel trening hver dag i uken uten og føle meg sliten etter trening, jeg blir jo så klart sliten på treningen men etter så føler jeg at jeg har fortsatt mye energi og kan trene til musklene sprenger og jeg føler at jeg ikke har trent nok i det hele tatt, vennene mine sier at jeg trener mye og har sagt at de har hørt om en sykdom som gjør at uansett hvor mye du trener for du aldri nok, som meg....det er derfor jeg lurer...

Besvart 24.05.2019 11:00
 

Svar
Hei Jente, 13 år!

Det ser ut som du har et høyt aktivitetsnivå. Det trenger ikke være noe galt i det, dersom du kjenner at det er lystbetont og at du har overskudd.

Det finnes ikke noen fasit på hvor mye trening som er for mye, da dette er avhengig av mange ting. F.eks hvilken trening du utfører, treningsgrunnlaget ditt og hvor mye hvile/restitusjon du får mellom øktene. Jo hardere treningsøkten er, jo lenger tid trenger kroppen til å hente seg inn igjen. En tung treningsøkt med høy intensitet krever for eksempel mer restitusjon enn en rolig gåtur i én time.

Det er på ingen måte nødvendig å trene hver dag, og heller ikke mange timer om dagen! Mye viktigere er det at den treningen man gjør er variert, og lystbetont.

Trening er ikke alltid gøy, og de dagene man kjenner at man ikke har lyst eller orker å trene er det faktisk helt lov å ta fri fra treningen.

Noen kan ha lyst å trene hver dag fordi de føler at de må det av ulike grunner. Hvis du over en lengre periode pusher kroppen for mye og kjenner at treningen ikke er gøy er det verken bra for humøret ditt eller kroppen din. Kanskje blir du veldig stresset og sur hvis du går glipp av en treningsøkt, og kanskje avlyser du avtaler som du til vanlig hadde hatt veldig lyst å bli med på for å heller gå å trene. Dette kan være tegn på at treningen tar for mye plass i livet ditt.

Hvis du opplever at treningen tar for mye plass i livet ditt og du blir stresset dersom du ikke får trent en dag, vil jeg råde deg til å snakke med noen voksne om det. Helsesykepleier på skolen har taushetsplikt, og kan være en fin samtalepartner.

Dersom du får nok hvile og spiser nok mat mellom øktene dine, så må du gjerne ha et høyt aktivitetsnivå. Ta hensyn dersom du kjenner at du mister overskudd, da kan det tyde på at du trenger litt ekstra hvile . Alle mennesker vil miste overskudd dersom totalbelastningen blir for stor, så det er ingen sykdom som gjør at du klarer å trene mye.

Håper dette ble oppklarende!

 

Hilsen fysioterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om idrett