Hopp til hovedinnholdet

Får jeg strøket fraværet ved deltakelse på idrettsarrangementer?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hallo jeg er på juniorlandslaget i en idrett. Det jeg lurte på er om jeg har rett til fri for utenlands reiser og trenings uker verdens cupper osv. Det hører med en del reising å være god i en idrett. Har hørt at etter konkurranser har man også rett til noen dager restutisjon... Stemmer dette? En kompis som går på videregående får det men jeg har ikke hørt noe om det.. Håper på positivt svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, flott du tar kontakt!

Det er noe forskjell på fraværsreglene fra grunnskole til videregående skole.

Forskrift til opplæringsloven § 3-41 sier at all fravær skal føres på vitnemålet fra 8 trinn. Du kan innenfor 10 dager kreve at fraværet ikke føres på vitnemålet. Forutsetningen for dette er at det er dokumentert fravær som skyldes helsegrunner eller innvilget permisjon etter opplæringslovens § 2-11. Der kan kommunene etter søknad gi den enkelte elev permisjon inntil to uker. Det betyr at dersom du skal på treningsleirer eller delta på nasjonale eller internasjonale idrettsarrangementer, så må dine foresatte søke om permisjonen for deg. Fortsettingen for å få permisjon er at dine foresatte sørger for nødvendig undervisning i permisjonstiden, slik at du kan følge resten av klassen når du er tilbake på skolen.

Grunnen til at det er noe strengere fraværsregler i grunnskolen er at i Norge så er det en plikt og en rett å gjennomføre grunnskolen.

Du kan lese om fraværsreglene i videregående opplæring i artikkelen jeg har lagt under svaret mitt.  

Vennlig hilsen Ole Marius Vollen, elev- og lærlingombudet i Telemark.   

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fravær
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fravær