Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg slutte å lyve?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 20år som trenger litt hjelp. Jeg lyver til kjæresten min med bare fille ting. tar et eksempel fra idag, jeg va på byen inatt med venner. Så spurte hun idag om jeg hadde snakket med jenter selvom jeg vet det er greit så løy jeg og sa at jeg ikle husker og rett etter sa jeg at jeg hadde det. Så spørsmålet er i hovedsak hvordan kan jeg slutte å lyve ? Hva kan jeg gjøre ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Noen ganger kan man synes det er litt ubehagelig å fortelle sannheten, eller at en løgn høres bedre ut, selvom sannheten ikke hadde skadet. I slike settinger så tror jeg det er best at man prøver å tenke litt før man svarer, og lære seg huskeregelen at ''sannheten kommer alltid for en dag.'' Du kan også tenke på: hvordan ville jeg at andre skulle snakket til meg og hvordan skal jeg håndtere dette. Vi har en hjelpehånd som kan hjelpe deg å finne fram til roten av hvorfor du lyver. Noen ganger kan det bygge på usikkerhet, og da kan en god ting være å jobbe med selvtillit og selvfølelse. Du kan også lære deg til å gjøre en ting kinetisk, det vil si med kroppen, et signal til deg selv hver gang du lyver. Når du da føler at nå sier du en løgn, kan du for eksempel knyte hånden med en gang, eller røre et sted på kroppen din. Da påminner du deg at du har løyet, og senere når du øver inn øvelsen, påminner du deg selv før du lyver at nå kommer en usannhet. Altså stoppe løgnen før det skjer. Hvis du da har sagt løgnen må du direkte beklage deg selv og rette til med sannheten. Denne opplevelsen kan være litt ubehagelig de første gangene, og man kan lære seg til å slutte å lyve mindre. Vi har også noen artikler som kan hjelpe deg, legger ved disse under. Lykke til!


Vennlig hilsen Ungdomsredaksjonen, ung.no 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

5 på gata: Hvorfor lyver vi?

Fem ungdommer

Ung.no har spurt ungdommen: hvorfor lyver vi?

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit