Hopp til hovedinnholdet

hører uforklarlige lyder

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg fant egenklig ikke noe bra emne til det jeg lurer på, men jeg begynner å bli redd for at jeg blir gal. For jeg hører lyder hele tiden som ikke er der, men i det øyeblikket jeg hører lydene, er jeg sikker på at det er noe rundt meg som lager de lydene. En lyd som jeg hører veldig ofte er en meldingslyd og noen som går eller sånne naturlige ting. En gang satt jeg på rommet mitt i andre etasje, så hørte jeg en meldingslyd, jeg var helt sikker på at lyden kom fra rommet, men mobilen min lå nede og jeg ransakte hele rommet for å skjekke om jeg kunne finne noe som kunne ha lagd denne lyden. Men det gjorde jeg ikke. Og jeg vet lenger ikke om de lydene jeg hører faktisk er en lyd som kommer fra objekter eller mennesker rundt meg, eller ikke. Takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du valgte å skrive til oss. Det du forteller om virker plagsomt for deg, og da er det bra at du prøver finne ut hva problemet kan komme av, og hva som kan hjelpe.

Det å høre ting som man ikke klarer å se eller finne ut hvor kommer fra, er faktisk ikke så uvanlig som mange skulle tro. Noen hører kanskje stemmer, andre hører lyder slik som deg. Det trenger ikke å være noe galt i det, men det er uansett bra å reagere når man merker noe sånt. Så du har gjort det rette så langt.

Du kan lese mer om det å høre uforklarlige ting her. Det er skrevet til dem som hører stemmer, men de samme rådene kan passe for deg som hører lyder også. 

Det du kan gjøre er å fortelle om dette til en av foreldrene dine eller kanskje en annen voksen som du stoler på. Du trenger ikke å være redd eller flau over å ta det opp, det er lurt å sette ord på sånt som man går og tenker på. Da får du liksom ryddet opp litt i tankene rundt dette, og det kan være godt at noen andre vet om hva du strever med.

Du kan få en av foreldrene dine til å bestille en legetime til deg, der kan du si litt om lydene du hører. Du kommer sikkert til å få spørsmål om hvordan du opplever dette, hvor ofte osv. Prøv å svar så ærlig som mulig, da kan legen skjønne det best mulig. Å få en helsesjekk for å utelukke at det er noen endringer i kroppen som skaper dette problemet er bra å starte med. Når man merker nye ting slik som det du beskriver, er det alltid lurt å få en sjekk hos legen sin. 

Du kan også dra innom helsesøster på skolen din for å snakke om lydene du hører. Du kan få støtte og hjelp til å takle det også hvis du går til noe som heter helsestasjon for ungdom der du bor. Les mer om det i artikkelen nedenfor. 

Hvis du har hatt en ekstra vanskelig periode i det siste, kan det være smart å tenke gjennom om det er noe i livet ditt som stresser deg mye. Stress gjør oss mer sårbare for slike ting som du beskriver, og kanskje kan det bli lettere hvis du finner noe som kan dempe stresset ditt. Det er også viktig at du prøver å få nok søvn. Les mer om søvn her hvis det er noe du sliter med. 

Jeg håper at dette kunne være til hjelp for deg. Ikke nøl med å skrive til oss igjen dersom det er mer du lurer på. 

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit