Hopp til hovedinnholdet

jeg rødmer lett

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei 13 år gammel jente som ikke har det helt bra innimellom. Før fikk jeg omtrent kallenavnet tomat fordi jeg rødmet mye før og jeg rødmer fortsatt. Jeg får hvert år på samtaler med lærer beskjed om å være mer aktiv i timen, men hvis jeg rekker opp hånda - rødmer - folk kaller meg tomat. Jeg føler også at faren min noen ganger går rundt grøten for å fortelle meg at jeg er feit. Jeg er helt klar over at jeg er overvektig og trenger ikke en sånn ''reminder'' innimellom! Hva skal jeg gjøre for at folk ikke skal kalle meg tomat mere eller hver gang jeg rødmer si at ''oi nå ble du rød!!'' og begynne å le? Jeg får bare lyst til å forlate de. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!


Takk for at du skriver til oss!

Det er .leit for deg at du rødmer så lett, det skjønner jeg. Men samtidig er det ikke så lett for deg å gjøre noe med at du så lett rødmer, da dette ikke er noe du selv kan noe for. Men du kan øve deg på noen selvhjelpspunkter;

  • Minn deg om at om du rødmer, er det helt normalt. 
  • Det er ikke farlig om du rødmer, selv om du synes det er ubehagelig
  • Hva hadde du villet si til en venn som rødmer og si det til deg selv?
  • Prat med noen om du tenker mye på dette. Foreldre, lærer en god venn eller helsesøster kan være en å prate med.

Det er ike noen behandling som hjelper for å stoppe rødmingen, men det at du blir tryggere på deg selv og får bedre selvtillit og bedre selvfølelse vil kunne hjelpe deg på sikt.

Rødming kommer ofte i tilfeller hvor du føler deg usikker og nervøs og om du blir anspent ,kommer det lett negative tanker

Hvis man blir nervøs og anspent rundt andre, er dette ofte knyttet til at man får negative tanker. Det å øve på å tenke på en måte som er mer til hjelp, kan få deg til å roe deg ned og få rødmingen til å bli et mindre problem. En alternativ måte å tenke på kan være: «Jeg rødmer sikkert litt, men det er jo helt normalt, og ikke noe som skal få hindre meg» .

Jeg legger også ved en arikkel om rødming du kan lese.

Håper dette kan hjelpe deg litt.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rødming

Jente rødmer (colourbox.com)

Er du redd for å rødme når du skal snakke høyt i klassen eller når en du liker ser på deg? Gruer du deg til situasjoner fordi du tenker at andre sikkert vil se at du rødmer? Mange bekymrer seg for at de rødmer lett.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit