Hopp til hovedinnholdet

Ekskjæresten min sender trusler - kan jeg anmelde ham?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er jente og lurer på er det straffbart og gi drapstrusler på nett og meldinger viss den som gir det er 16? Grunnen er at jeg har hatt en kjæreste og vi var sammen i en mnd eller noe sånt, også fant jeg ut at han bare ville ha meg for sex og sånt, Også begynte vi og krangle. Og siden den gang har han gått rundt og sagt at jeg er hore lagt ut på my story på snappen til andre at jeg fikk hans dick, og sendt meg videoer der hvor han sier hei hold kjæft da lille hore bitch!, og sendt meldinger til meg når jeg ba han stoppe og sier at han blir glad av og se moren min dø av kreft og at han skal skyte meg og knivstikke faren min og resten av faamilien, pg han sier han ikke skal stoppe og plage meg og nå driver han og ødlegger rykte mitt i Oslo, Og han sier at viss jeg anmelder så tyster han på meg og sier at jeg driver med hasj/weed... Hva skal jeg gjøre? Kan jeg anmelde han? Og hva kan straffen hans være? (Han er 16 år)

Besvart 17.01.2019 19:34
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Så trist å høre at du blir utsatt for dette. Det du beskriver kan helt klart være ulovlig.

Det følger av straffeloven § 263 om trusler at: 

"Den som i ord eller handling truer med straffbar atferd under slike omstendigheter at trusselen er egnet til å fremkalle alvorlig frykt, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år."

For å bli straffet etter denne bestemmelsen må personen true med straffbar atferd. Skyting og knivstikking er helt klart straffbar atferd. I tillegg må trusselen være egnet til skape alvorlig frykt. Det er politiet som vurderer om meldingene er å regne som trusler etter straffeloven. 

I tillegg er det en bestemmelse i straffelovens § 266 om hensynsløs atferd. Det fremgår av denne bestemmelsen at: 

"Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år."

Det du beskriver kan også rammes av dette straffebudet.

Du kan anmelde ekskjæresten din til politiet. Politiet vil da etterforske saken. Det er også mulig å ta kontakt med politiet for å få råd før saken anmeldes. Du bør ta vare på alt det som ekskjæresten din skriver eller sender til deg, slik at du kan vise det til politiet. 

Du spør hva straffen kan bli. Strafferammen for brudd på straffeloven § 263 er bot eller fengsel inntil 1 år, og for brudd på § 266 er den bot eller fengsel inntil 2 år. Det finnes flere former for straff, som du kan lese mer om her.

Lykke til!

Hilsen juristen, Ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lovbrudd av de mellom 15 og 18 år

Gutter i hettejakke

Du er over den kriminelle lavalderen, men likevel ikke myndig. Hvilke regler gjelder for deg mellom 15 og 18?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit