Hopp til hovedinnholdet

Jeg kutter meg og klarer ikke stoppe, hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei.Jeg driver å kutter meg,men klarer ikke å stoppe!Hva skal jeg gjøre?Jeg vil ikke at mamma og ste pappa skal finne ut av det.Plz hjelp

Besvart 19.02.2019 22:57
 

Svar
Hei

Takk for at du viser oss tillit og forteller om dette. Jeg forstår at du har det veldig vondt og at det er vanskelig å snakke med foreldrene dine om dette.

Å kutte seg er både farlig og kortvarig smertedempende. Det kan kjennes som det demper smerten innvendig en liten stund, men så blir det likevel bare verre etterpå. Det er mange som har det slik du har det, dessverre. Da er det viktig å be om hjelp slik som du har gjort nå.

Det første du kan gjøre er å ta kontakt med helsesykepleier på skolen. Hun kan nok en del om dette, og da kan du få snakket om det som er vondt og vanskelig, og hvorfor du kutter deg. Dersom du heller vil snakke med noen andre, kan du ta kontakt med Helsestasjon for ungdom der du bor. De har både helsesykepleier, lege og kanskje psykolog. Det er gratis og du trenger ikke bestille time. De har også taushetsplikt slik som helsesykepleier på skolen.

Du må vite det, at dersom du kutter deg og blør mye, kan det hende du må sy. Da må du ringe 113 eller oppsøke legevakten der du bor. Du kan kanskje få noen til å følge deg dit?

Det høres ut som du ønsker hjelp, og jeg tror du er sterk nok til å ta kontakt. Jeg heier på deg!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit