Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å bli innlagt på psykiatrisk avdeling. Sliter med depresjon og kjønnsdysfori. Hva gjør jeg?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Skal snakke med noen fra den plassen jeg vil bli lagt inn på pga det psykiske. Det er jeg som vil bli lagt inn. Har slitt med depresjon, angst osv siden jeg var 9 år gammel. Jeg er trans, men vil ikke at det skal være emne i det her så skal ikke skrive noe mye om det. Alt har bygd seg opp de siste 3 årene og jeg kjenner at den følelsen om å bare gi opp er tilbake. Hadde en episode der jeg gjorde noen dumme valg og havnet på den plassen jeg skal på. Det var i 7. klasse. Har greid meg selv etter det. Sliter med depresjon, angst, kjønnsdysfori, spiseforstyrrelse og selvmordstanker. Vet ikke om jeg greier å vente på å få behandling. Jeg trodde ikke det kom til å gå så fort. Trodde jeg hadde litt tid på å vente på hjelp, men vet ikke om jeg greier eller orker det. Er så veldig sliten og lei. Og blir jeg lagt inn så kan det hende jeg blir tatt av testosteron og da har jeg ikke et liv mer. Jeg greier ikke vente 4 år til. Ser ikke noe lys videre i livet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra du tar kontakt med oss! Jeg forstår at dette er vanskelig for deg. Livet går opp og ned. I blant kan det bli veldig vanskelig og da kan en bli deprimert og få selvmordstanker.

Det å være ung transperson kan være en stor utfordring, fordi en ofte føler seg annerledes og sliter med kjønnsdysfori. Mange har det slik, men heldigvis får de fleste det mye bedre etterhvert. Derfor må du ikke gi opp nå.

Heldigvis går en depresjon over, men det kan ta tid. Mange transpersoner får det også bedre når de får behandling f.eks med hormoner (testosteron).

Husk at det å være transperson er noe helt normalt. Det er ikke noe feil med deg eller det du forteller.

Det er ett godt tegn at du selv tar kontakt med noen for behandling. Det sier meg at du ikke vil gi opp men fortsette å leve. Det er ett godt utgangspunkt for at du skal få det bedre.

Jeg tenker det er viktig at de rundt deg har god kunnskap om både psykisk helse og kjønnsidentitet, slik at de kan gi deg god hjelp. Derfor kan du be lærere, foreldre, behandlere (psykolog eller andre), om å lese seg opp på disse teamene.

Ønsker du informasjon om hormonbehandling kan du ta kontakt med Helsestasjonen for Kjønn og seksualitet i Oslo

Her er f.eks en viktig nettside kalt kjønnsportalen hvor både du og de rundt deg kan finne nyttig info. Jeg legger også ved noen artikler. 

Håper svaret mitt var til hjelp for deg. Ta gjerne kontakt med ung.no igjen og så an vi hjelpe deg videre!

Vennlig hilsen Sexologisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kjønnsidentitet

Jente spiller gitar (colourbox.com)

Føler du at du kan gjøre "gutteting" og "jenteting" uten at noen bryr seg? Kjønnsidentiteten vår er knyttet til kroppen - til det biologiske. Men det å føle seg som et kjønn, som gutt eller jente, er også et resultat av en sosial og kulturell prosess.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet