Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min vil ha sex og jeg er bare 13 år, hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei!Jeg er en jente på 13 år,Min kjæreste har veldig lyst til å ha Sex,Men jeg får ikke lov fordi jeg ikke er gammel nok,jeg vil ikke heller å så er det skummelt å Høre om det og snakke om alt det så da har jeg prøvd å si:Kanskje og nei,Fordi jeg kan ikke!Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre for å tøre det?

Besvart 02.11.2018 15:36
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for spørsmål.

Du forteller at du er 13 år og har en kjæreste som vil ha sex med deg. Du skriver at du ikke får lov fordi du ikke er gammel nok, og det tenker jeg at er helt riktig. Foreldrene dine mener at du er for ung til å ha sex.

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år og det er en grunn til dette. 

Den seksuelle lavalderen skal beskytte barn mot å bli utsatt for seksuelle overgrep fra voksne. Den skal også beskytte barn og unge mot å ha sex før de selv føler de er klare for dette, nettopp slik som det er for deg.

Ifølge loven betyr ikke seksuell omgang bare samleie. Både onanering, suging eller slikking på kjønnsorganer, eller å føre en finger inn i kjønnsorganene med mer, er å forstå som seksuell omgang.

Du skriver ikke hvor gammel kjæresten din er. Fordi du selv er under 16 år, og hvis kjæresten din er over 16, kan han i verste fall straffes med fengsel hvis dere har sex med hverandre.

Samtidig heter det i loven at straffen kan bortfalle dersom de som har hatt seksuell omgang, er omtrent like gamle i alder og utvikling. At straffen kan bortfalle betyr at det ikke er sikkert personen blir straffet for at dere har hatt sex. Så hvis kjæresten din er omtrent like gammel som deg, er det ikke så stor sjanse for at han kommer i fengsel hvis dere har sex.

Jeg vil råde deg til å ikke ha sex før du er gammel nok, nettopp fordi man ikke er moden nok til det som 13-åring. Du synes det er skummelt både å snakke om og høre om sex og du har ikke lyst. Det skal du lytte til. Hvis du føler inni deg at det er nei, så er det nei, uansett hvor mye kjæresten din prøver å presse deg. Du skal ikke la deg presse til noe du ikke vil, samme hvor mye han maser og eventuelt også truer. 

Det er lurt om du fortsetter å være åpen med foreldrene dine om alt dette. Da kan de hjelpe deg til å ta smarte avgjørelser sånn at du ikke gjør noe du kommer til å angre på senere. 

Du kan også gjerne snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom om alt dette hvis du ønsker det.

Håper dette var til hjelp for deg og lykke til. Jeg legger ved noen artikler om temaene seksuell lavalder, grensesetting o.l.

Vennlig hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slik oppnår du respekt

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du skal ha respekt for andre, men du skal også bli respektert! Finn ut hvordan du oppnår respekt, og få tips om hvordan du kan vise andre mer respekt.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex