Hopp til hovedinnholdet

Føler seg ikke komfortabel i egen kropp, vil heller være gutt enn jente.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14år. Jeg føler meg ikke komfortabel i min egen kropp, og har aldri likt en av motsatt kjønn. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Føler jeg heller vil være gutt enn jente, men tørr ikke å snakke med noen om det, hvertfall ikke foreldrene mine. De er veldig gammeldags og ser "ned" på slikt. Hva kan jeg gjøre, hjelp!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei 

For noen av oss er det slik at det kjønnet vi fikk tildelt ved fødselen, ikke stemmer overens med det kjønnet vi føler oss som. Da er det viktig at å hjelpe til, slik at den "ytre kroppen" kan stemme bedre overens med "den indre" opplevelsen. Slik at kroppen blir et godt sted å være! 

Det er bare den som eier kroppen, som kan si noe om hva som kjennes riktig ut med hensyn til kjønn. Det betyr at det bare er du som kan si noe om hva som kjennes riktig ut for akkurat deg.

Den opplevelsendu kjenner på, er verken farlig eller syk, men kan gi både lidelse og ubehag dersom den ikke får komme til uttrykk. Alle vi mennesker har jo et behov for å kunne være oss selv på den måten som kjennes riktig ut.

Noen ganger kan det være vanskelig å si noe om dette, fordi samfunnet vi bor i mangler kunnskap om temaet. Min erfaring er derfor at det er viktig å oppsøke noen som har kunnskap rundt nettopp temaet kjønnsidentitet og ulike kjønnsuttrykk, noe som også kalles "transkompetanse". Vil anbefale deg å gå til helsesøster på skolen for å få hjelp.

Dersom det er slik at helsesøster ikke selv vet nok om temaet, kan du be om å bli henvist videre til noen som kan hjelpe, foreksempel en sexologisk rådgiver.

Det finnes flere muligheter for hjelp. Det er ofte slik for oss mennesker, at dersom vi ikke har det så bra i kroppen vår, eller bærer på en stor hemmelighet, må få ut smerten på et eller annet vis. Min klare erfaring er at første skritt på veien, er å dele det som oppleves vanskelig, nettopp for å gi det et språk. 

Du kan også kontakte Skeiv Ungdom, samt Ungdomstelefonen. Legger ved noen artikler du kan se på.

Hvis du bor i Oslo omerådet, er du hjertelig velkommen på helsesstasjon for LHBT ungdom.

Du er ikke alene, men endel av det menneskelige mangfold!

Ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Transseksualisme og kjønnsidentitet

Kjole eller bukse?

En person som er transseksuell er noen som føler seg som jente, men har en gutts kropp, eller føler seg som en gutt i en jentes kropp. Mennesker i denne gruppen opplever at deres psykologiske kjønnsidentitet ikke stemmer overens med den kroppen de er født med.

Les mer

Kjønnsidentitet

Jente spiller gitar (colourbox.com)

Føler du at du kan gjøre "gutteting" og "jenteting" uten at noen bryr seg? Kjønnsidentiteten vår er knyttet til kroppen - til det biologiske. Men det å føle seg som et kjønn, som gutt eller jente, er også et resultat av en sosial og kulturell prosess.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet? Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet