Hopp til hovedinnholdet

Hva er aldersgrensen for å skifte kjønn?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hva er aldersgrensen for og få skiftet kjønn? er jente som har lyst og bli gutt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt, jeg har fått flere spørsmål her inne på Ung som handler om det samme som du lurer på!

For noen av oss er det nemlig slik at vi fikk tildelt et kjønn ved fødselen som vi opplever ikke passer. Vet ikke om det er slik du opplever det? Noen føler at kjønnet ikke stemmer allerede fra 2-3 års, andre kan oppleve dette senere i livet.

Siden opplevelsen av kjønn er subjektiv, er det bare du selv som kan si noe om hva som kjennes riktig ut! Hvis du opplever at du er gutt, er det dette som er riktig for deg.

Det som er fint, er at det finnes muligheter slik at du kan justere kroppen din slik at den blir god å bo i. Få det ytre til å stemme mere overens med slik du føler deg inni.

Vet ikke hvordan du har lyst til å være gutt? Fordi dette kan arte seg forskjellig fra person til person, er det viktig at du kjenner etter hva som blir riktig for deg. 

Når kroppen starter på puberteten, ønsker mange å bremse denne. Dette for at den ikke skal endre seg så mye i "feil" retning. Her finnes det medisiner som kan stoppe denne utviklingen, noe som heter pubertetsutsettende/ bremsende behandling.

Per idag er det bare Rikshospitalet i Oslo som kan "behandle" mennesker som opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. For å komme dit til vurdering, må du først ha fått henvisning fra en psykolog (BUP). For å få henvisning til psykolog kan du kontakte fastlege.

Du kan søke om å få hjelp på Rikshospitalet allerede nå. Selv om det ikke vil bli startet med testosteron før du er 16 år, vil det likevel være lurt å bli kjent med det tilbudet som de har.

Fordi omverdenen og hjelpeapparatet ofte mangler kunnskap om ulike måter å være kjønn på, tenker jeg det er viktig at du får snakket med noen som har erfaring på området. Her kan du kontakte HBRS eller Skeiv Ungdom for mere informasjon.

Du skriver ikke hvor du bor hen i landet? Hvis du bor i Oslo, kan du kontakte helsestasjon for LHBT ungdom. Vi har oversikt over ulike hjelpere som kan hjelpe deg videre i prossessen der du bor.

Du er ikke alene om dette! Søk støtte hos andre som har gått veien før deg.

Heier på deg og ønsker deg masse lykke til på veien mot å være deg selv på den måten som kjennes riktig ut!

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Transseksualisme og kjønnsidentitet

Kjole eller bukse?

En person som er transseksuell er noen som føler seg som jente, men har en gutts kropp, eller føler seg som en gutt i en jentes kropp. Mennesker i denne gruppen opplever at deres psykologiske kjønnsidentitet ikke stemmer overens med den kroppen de er født med.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet