Hopp til hovedinnholdet

Opplever trusler fordi han er ftm trans. Hva kan han gjøre?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 19 år gammel FTM-trans som lurer på noe. Storebroren til kjæresten min er fullt og helt klar over min situasjon når det kommer til at jeg er trans, og at jeg skal begynne behandling. Men problemet er at jeg møter sterk respektløshet på et tema som jeg synes er sårt, vanskelig, og ikke minst, veldig personlig. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, for jeg får bare høre at det og være trans bare er tull, og han nekter og omtale meg som "han", selv om han vet jeg ønsker det. Han har også en del holdninger som er støtende, og har kommet med trusler om at han skal slå både meg og kjæresten (som tidligere nevnt også er lillesøsteren hans), og dette gjør meg urolig. Vær så snill og hjelp meg med hva jeg skal gjøre. Vil anmelde forholdet men vet ikke helt hvordan jeg gjør det, eller om jeg i det hele tatt har rett til og gjøre det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 19 år

Du er ikke alene om å oppleve at det kjønnet du fikk tildelt ved fødselen, ikke stemmer overens med din opplevelse av å være FTM trans

Det er jo bare du som "bor i kroppen" som kan si noe om hva som kjennes riktig ut for deg. Dette er ikke noe som kan bestemmes av andre.

Opplevelsen av å ha / være et kjønn er forskjellig. Det er viktig at du får støtte i å ha / være kjønn på den måten som kjennes riktig ut for deg. Kjønnsidentiteten sitter på en måte mellom ørene, og ikke bare mellom beina. Forskning og erfaring viser at det er helt essensielt for helsa vår, å kunne få være oss selv på ekte. 

Du skriver at du ikke har blitt respektert av broren til kjæresten din, at vedkommende overser dine behov og truer både deg og kjæresten din med vold. Dette er absolutt ikke greit!

Alvorlige trusler som gir deg grunn til å tro at vedkommende vil gjøre alvor av dem kan straffes med bøter eller fengsel i opptil tre år, ifølge straffelovens paragraf 227. Derfor vil jeg anbefale deg å melde ifra til politiet om det du opplever. Legger ved en artikkel med oversikt over hvor du kan henvende deg.

I mange tilfeller kan trusselsaker løses med alternative reaksjonsformer, hvor politiet kan velge å overføre saken til konfliktrådet. Da kan det jo være håp om at han kan få litt mere kunnskap og innsikt i det som er riktig for deg, og faktisk må forholde seg til dette.

I Norge finnes det lover som regulerer hvordan Transpersoner, på lik linje med alle andre personer! skal ivaretas. I 2014 kom det en egen antidiskrimineringslov som handler om akkurat dette. 

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med Skeiv Ungdom, som har en egen undergruppe som også opplever at det kjønnet de fikk tildelt ved fødsel, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn. Her kan du knytte nettverk, samt finne støtte i andre som kan ha kjent på noe av det samme som deg.

Ring Ungdomstelefonen for flere råd. Legger ved en artikkel du kan se på.

Ikke stå i dette alene, det finnes hjelp å få. Du har all mulig rett til å ta plass som deg selv som alle andre!

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Ingun

Hilsen Ingun

Helsesøster og sexologisk rådgiver
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Landsdekkende telefonnummer til politiet

Politiet: 02800

Ringer du 02800 kommer du automatisk til hovedsentralbordet i det politidistriktet du befinner deg i. Tilbudet er døgnåpent.

Nummeret erstatter IKKE nødnummeret 112.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet? Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering