Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan han få foreldrene sine til å slutte med å kalle han prinsesse?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

hvordan får jeg, en trans gutt, foreldrene mine til å slutte å kalle meg prinssese? jeg har forresten også skrevet mitt nye navn på kjøleskapet med magnetbokstaver, men de er ikke så oppmerksomme på detaljer som meg, så jeg vet ikke om de har sett det enda. hilsen ftm som trenger å finne et trans felleskap i bergen. ps. vet du om noen trans felleskap i bergen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 17 år

Vet ikke om du har fortalt foreldrene om deg selv, og det faktum at du har fått tildelt feil kjønn ved fødsel?

Det er desverre ikke alle foreldre som har nok kunnskap om hva det vil si å være transperson. Derfor kan det være viktig at du er bevisst på å være ekstra tydelig og konkret når du formidler dine ønsker og behov til de.

Ordet prinsesse er jo veldig feminint ladet, kanskje kan du fortelle de at dersom de ønsker å gjøre stas på deg, heller kan titulerer deg som prins? Tipper at mammaen din heller ikke ønsker å bli kalt for konge, på samme måte som faren din mest sannsynlig ikke finner seg til rette i betegnelsen dronning?

Når det gjelder navnebytte, vil jeg også anbefale deg å være tydelig. Kanskje kan du si noe om at du fra nå av ønsker å hete.....Det er ikke alltid det hjelper å hinte, noen ganger må man bruke store ord for å bli forstått.

Hvis de ikke respekterer deg for den du er, eller for den måten du ønsker å være på, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsesøster eller et familievernkontor. De kan hjelpe deg med å snakke med foreldrene dine. 

Når det gjelder transnettverk i Bergen, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med Skeiv Ungdom. De har ulike ungdomsgrupper rundt omkring i landet, helt sikkert også et i nærheten av Bergen.

Du kan også kontakte foreningen for transpersoner.

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Ingun

Helsesøster og sexologisk rådgiver
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet