Hopp til hovedinnholdet

Gutt som liker "jenteklær".

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt som synes jenteklær er kjempe spennende, og ønsker å prøve mye forskjellig, spesielt ballkjole, brudekjole, prinsessekjole, prinsessekjole har jeg prøvd før men det var så deilig, badedrakt, chearleader uniform osv. Men hva gjør at disse klesplaggene er kun for jenter. Hvorfor er det akkurat jentene som bruker kjole. Jeg synes det virker helt herlig og hoppe oppi en myk og deilig kjole om morgenen. Hvorfor er det sånn forskjell. Jenter får bruke bukser, uten at noen sier noe på det, men gutter kan ikke gå i skjørt, hvorfor er disse plagene kun for jenter

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16 år

Først av alt vil jeg takke deg for at du kommer med dette innspillet! Jeg er veldig enig med deg i at det er helt tåpelig at det skal være spesielle klær som gjelder for jenter og ikke gutter.

Det som er litt sprøtt, er jo at det ikke står noen steder at gutter ikke kan gå i flagrende skjørt eller tyllkjoler. Dette er jo ikke fastlagt i noen lov, men blitt bestemt av de normene som vi har i samfunnet vårt. Og normene er jo ofte fastsatt på bakgrunn av tradisjoner og hva flertallet synes er lurt.

Jeg håper og tror at disse normene vil endre seg i fremtiden, slik at det ikke skal være noen plagg som bare skal være forbeholdt jenter eller gutter. Heldigvis er det jo noen endringer som har skjedd på denne fronten, selv om det går litt for sakte. Foreksempel var det jo ganske uhørt at jenter skulle gå i bukser for 50 år siden. 

Jeg tenker at vi trenger et opprør av mennesker som tør å bryte de normene som er problematiske i samfunnet vårt. Det at "noen" har bestemt at det skal være forskjell mellom hvordan vi kler oss er jo egentlig ganske tullete. For det spiller jo ingen rolle om gutter går i kjole, dette er jo ikke til skade for noen!

Håper noe av dette ga mening. Likevel er de som kan endre på disse holdningene faktisk vi, du og jeg. Ved at vi alle reflekterer litt over de uformelle reglene som finnes rundt omkring oss i samfunnet vårt, kan vi faktisk håpe på at de ikke lenger får nok næring til å bli opprettholdt.

Hvis du vil ha mere info og inspirasjon rundt kjønn og normkritikk, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med Skeiv Ungdom og deres Restart opplegg.

Heier på deg og ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen Ingun

Helsesøster og sexologisk rådgiver
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet? Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet