Hopp til hovedinnholdet

Gutt som elsker å gå i dameundertøy, betyr det at han er homo?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 15 år som elsker å gå i dameundertøy og dameklær, jeg pleier å ta undertøy fra mamma og søstera mi og bruke det ofte, en gang så kastet mamma masse undertøy i søpla så da klatret jeg oppi og hentet alt undertøyet, er det greit? I fjor på juleballet så hadde jeg fått låne en kjole av søstera mi og alle så litt rart på meg. Men det jeg ikke skjønner er hvorfor jenter skal få gå i bh og dametruse og dameklær så mye de vil uten at det blir noe sak ut av det mens når gutter gjør det blir det en stor sak ut av det. Hvorfor er det sånn? Og hva er det jenter har som ikke gutter har? Jeg pleier å gå ned i Hagen når det er fint vær slik at fremmede folk kan se meg og flire litt av meg, er dette greit? Hver gang når jeg går i dameundertøy så får jeg stiv tiss og jeg elsker det bare. Jeg har en kompis som også liker og bruke dameundertøy så vi pleier og bruke det sammen og vi har rundet hverandre flere ganger, betyr det at jeg er homo? Håper på svar så fort så mulig

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år

Det er helt fint å kjenne på at du blir kåt når du bruker dameundertøy. Hva vi mennesker tenner på, er jo veldig forskjellig. Dette er noe vi kaller for tenningsmønstre, og som er ulikt fra person til person.

Grunnen til at noen ser litt rart på deg når du går i "dameklær" er jo fordi du da bryter med samfunnets normer som sier noe om hva som er mest vanlig å gjøre når man er gutt. Fordi mange ikke vet at man kan være gutt og jente på mange forskjellige måter, blir de derfor litt "forstyrret" når du som gutt går i klær som flesteparten forbinder med "jenteklær".

Likevel er det viktig å si at det ikke finnes noen fasit på hvordan man skal kle seg "riktig" som kjønn. Du har din fulle rett til å gå i de klærne som du vil, problemet er bare at det kan være krevende å bryte disse normene. Du kan bli sett på som et problem, selv om problemet egentlig er altfor trange normer! Derfor står du jo helt fritt til å gå i de klærne som du vil, men det høres jo ikke noe greit ut at de andre da ler av deg. Vil derfor anbefale deg å søke støtte hos noen som kan kjenne på det samme som deg. Du kan her ta kontakt med ftpn.

Om du er homo kommer derimot an på mer enn hvilke klær du liker å bruke. Den seksuelle orienteringen handler nemlig om hvem du forelsker deg i, tiltrekkes seksuelt, fantaserer om, samt opplever romantisk kjærlighet for. 

Hvis du hovedsaklig får alle disse følelsene for gutter, kan det være denne betegnelsen passer for deg. Hvis det derimot er slik at du kun liker å runke sammen med kompisen din, og blir kåt av å bruke dameundertøy, så kan dette bare handle om en fetisj. Fetisjer er ting som blir brukt for at man skal bli mere "opphisset" når man har sex med seg selv eller andre.

Du kan også kontakte Ungdomstelefonen eller YouChat for flere innspill og råd. Legger ved noen artikler du kan se på.

Ønsker deg lykke til!

Hilsen Ingun

Helsesøster og sexologisk rådgiver
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet? Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer

Forelsket i en med samme kjønn og trenger noen å snakke med?

Jente ringer (colourbox.com)

Forelsket i en med samme kjønn? Usikker på din identitet eller seksualitet? Prat anonymt med noen som har vært der før deg.

Les mer

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet