Hopp til hovedinnholdet

Tror hun er født i feil kropp, trenger hjelp!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ein jente på 13 år. Jeg hater hele kroppen min og selve navnet mitt, jeg er vartfall ikke stolt over brystet mitt. Det gjør at jeg bøyer meg sånn at de ikke vises. Og vis jeg retter meg opp igjen så får jeg litt vondt i ryggen og brystene vises... Jeg tror jeg er født i feil kropp. Men jeg vet ikke hvordan jeg skal si det til foreldrene mine. Og jeg vil gjerne bytte navn. Eit guttenavn. Jeg hater å gå i bunad. Mamma vil hele tiden at jeg skal spare til langt hår og gå i jenteklær. Men det nekter jeg i å gå i. Jeg liker heller ikke å dra på svømming og være med i kroppsøvingen. Når jeg var liten lekte jeg med dokker osv bare fordi jeg ville vare som andre. Mamma trur vartfall ikke at jeg er født i feil kropp fordi jeg lekte med dokker. Jeg brukte og å stjele hårgeleen til broren min mens eg hadde langt hår. Jeg brukte av og til å ta klærne til broren min. I dag så ser jeg ut som ein gutt som er så låk i ryggen at han må bøye seg. Please hjelp meg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Så bra du tar kontakt! Du er ikke alene om å kjenne på de følelsene som du beskriver. Flere som deg opplever at det kjønnet de fikk tildelt ved fødselen, ikke stemmer overens med det kjønnet de føler seg som.

Du er en naturlig variasjon av oss mennesker. Fordi opplevelsen av å ha / være et kjønn er forskjellig, er det viktig at du kan få være det kjønnet du opplever å være, på den måten som kjennes riktig ut for deg. Det er jo ikke slik at selv om du lekte med dukker i barndommen ikke kan føle deg som en gutt!

Min erfaring er at noen foreldre kan mangle kunnskap om dette mangfoldet som finnes når det gjelder kjønn og kjønnsidentitet. Derfor er det jo ikke sikkert at de vet hva dette handler om for deg. Selv om du sier at du er en gutt, så kan de prøve å skyve bort denne tanken fordi de ikke vet hvordan de skal forholde seg til den. Derfor kan mange trenge litt tid på å venne seg til at barnet deres fikk feil kjønn ved fødsel. Men dette betyr ikke det samme som at de ikke kommer til å godta på sikt.

Fordi det er krevende å skulle spille skuespill i eget liv, vil jeg anbefale deg å si noe om det du kjenner på til foreldrene dine på en enda mere tydelig måte. Kanskje kan du si noe om at dette er noe du har kjent på over en tid, nemlig at du føler å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. At du opplever å være gutt, selv om kroppen din er mere jentelik.

Hvis det er slik at du er bekymret for at nyheten ikke vil bli tatt godt imot, vil jeg anbefale deg å søke hjelp hos noen som kan støtte deg i dette. Her kan helsesøster være en fin person å snakke med.

Hvis du bor i Oslo, kan du kontakte helsestasjon for kjønn og seksualitet. Her kan både du og familien din få informasjon om dette fenomenet, og hva som finnes av muligheter i forhold til kjønnsbekreftende støtte og behandling.

Du kan også kontakte HBRSU og  Skeiv Ungdom for flere innspill.

Du kan også ringe Ungdomstelefonen. Legger ved noen artikler du kan se på.

Håper noe av dette ga mening. Heier på deg, og ønsker deg masse lykke til!

 

 

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer

Mitt liv som transperson

Luca (foto: ung.no)

Det kan være frustrerende å oppdage at man ikke føler seg hjemme i kjønnet man er. Kanskje føler du at du kunne ønske at kjønnet ditt var motsatt, eller kanskje kan du tenke deg å være litt av begge deler. Luca er født kvinne, men er i dag mann. Her deler han sin erfaring.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet? Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet