Hopp til hovedinnholdet

Kjønnsidentitet. Fortvilet over behandlingen på Rikshospitalet

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg har gått på riksen i rundt 3 år og har tatt utrolig mange bunker med spørsmål. Får aldri vite hva jeg skal når jeg får ny time. Vet ikke om jeg må svare på spørsmål i 2 timer eller om jeg må være der i 15 min. Jeg er nå 16 år og har lov til å få testo, men jeg er livredd for å få ett nei. Har på følelsen at de ikke tror jeg er klar for det fordi de misforstår alt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre hvis jeg får ett nei. Livet mitt står allerede på vent og jeg har ventet i 3 år på å få starte livet mitt. Fikk klar beskjed av legen jeg snakka med første gang at det ikke var tvil om at jeg er gutt. Takket være dem har jeg fått tilbake depresjon og angst. Å de klager på at JEG må bli friskere psykisk. DET ER BULLSHIT. Er så dritt lei av det de sier og av reglene de har. De ødelegger livet mitt. Hadde det bedre før jeg kom til dem. Og det ska egentlig være omvendt. De lar oss lide. Jeg er bare så utrolig lei!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for ditt spørsmål! Så bra du tar kontakt med ung.no

Jeg forstår at du er fortvilet og redd for å bli skuffet. Det er bra du har fått en vurdering på Rikshospitalet og at du er i gang med å bekrefte kjønnet ditt.

Det er mange unge i samme situasjon som deg. Det er en helt naturlig og normal følelse at du føler på skuffelse over at ting tar tid og at det er lite forutsigbart på Rikshospitalet.

Jeg håper du ikke gir opp! Det kommer mest sannsynlig til å ordne seg, men det kan dessverre ta litt tid. På grunn av at det tar tid på Rikshospitalet, og noen blir nektet behandling, får flere og flere trans*personer hormonbehandling hos sin fastlege.

Som pasient har du rettigheter og krav på nødvendig helsehjelp. Jeg tenker du burde søke hjelp og støtte på Helsestasjonen for kjønn og seksualitet i Oslo. Der jobber det helsepersonell med god ekspertise på kjønn, identitet og behandling.

Ønsker du å diskutere dine rettigheter kan du ta kontakt med organisasjonen FRI som blant annet jobber for trans*personers rettigheter til behandling.

Ønsker du å sende inn en klage vil jeg råde deg til å ta kontakt med LDO (Likestilling og diskerimineringsombudet).

Som sagt finnes det flere steder du kan få hjelp, støtte og råd. Ønsker du å chatte med noen om kropp, seksualitet og kjønn, kan du benytte chatten til Sex og samfunn. Den er anonym og gratis.

Her kan du finne svar på typiske spørsmål og svar om det å være en ung trans*person.

Håper svaret mitt var til hjelp for deg. Jeg vil ønske deg lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjønnsidentitet

Jente spiller gitar (colourbox.com)

Føler du at du kan gjøre "gutteting" og "jenteting" uten at noen bryr seg? Kjønnsidentiteten vår er knyttet til kroppen - til det biologiske. Men det å føle seg som et kjønn, som gutt eller jente, er også et resultat av en sosial og kulturell prosess.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer

Helserettigheter

Skilt med "Dine helserettigheter" (colourbox.com)

Som ungdom har du en rekke rettigheter i forbindelse med helse- og omsorgstjenester. Her får du en oversikt over dine rettigheter når du må til lege eller sykehus.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet