Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å prøve ting som jenter bruker, betyr det at han er trans eller homo?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Helt fra starten av 10. Klasse fikk jeg en lyst til å prøve en bh, jeg fikk en venninne til å kjøpe det til meg og det var noe av det beste jeg hadde prøvd... dette utviklet seg videre og jeg fikk lyst på flere ting enn bare en bh. Jeg ville prøve tights, high waist bukser og nå en ballkjole. Alt dette er noe jeg har lyst til å gå med men tørr ikke. Når jeg er hjemme alene så går jeg i bh, high waist bukse og eventuelt tights og dette er ting jeg har lyst til å bruke offentlig men tørr ikke fordi jeg kommer til å bli mobbet... 1. Hvor kan jeg få prøvd en ballkjole uten at Det liksom blir alt for dumt... 2. Hvordan kan jeg få brukt bh og/eller high waist bukser uten at folk legger merke til det? 3. Jeg har lyst til å prøve andre ting også som jenter bruker men vet ikke hva... 4. Betyr alt dette at jeg er trans eller homo elns?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år

Så fint du tar kontakt!

Når det kommer til spørsmål 1, så kan du jo bare si at du har lyst til å prøve en ballkjole fordi du faktisk har lyst til det. Hvis du ikke er komfortabel med å være så direkte, kan du jo si at du bare har lyst til å kle deg ut.

Når det gjelder spørsmål 2, så kan du jo ha en stram bh under klærne uten at noen merker det. Du kan også ha en high- waisted bukse med en lang college genser utenpå.

Når det gjelder spørsmål 3, så tenker jeg du kan se deg litt rundt for å utforske hva jenter ofte bruker. Mange liker for eksempel å bruke sminke.

Spørsmål 4: Dessverre er det ikke alle som vet om de ulike måtene å være kjønn på. Normene våre signaliserer ofte at det er noen måter som er mere riktig enn andre, men det er det ikke. Det handler bare om at opplevelsen av å ha / være et kjønn er forskjellig. Noen variasjoner er mere vanlige, andre mere uvanlige.

Det finnes jo ingen lover som sier at jenter og gutter skal kle seg i ulike klær, det er bare normene i samfunnet vårt som har "bestemt" at det skal være slik. Dette står i kontrast til menneskerettighetene våre, som sier at alle vi mennesker skal få være oss selv på den måten som kjennes riktig ut for oss!

Selv om det er de samme reglene som gjelder for å kle seg som en vil, uansett hvilket kjønn man tilfeldigvis har fått tildelt ved fødsel, så henger dessverre ikke samfunnet vårt helt med på dette. Mange mener dessverre at gutter skal gå i en`type klær, mens jenter i en annen. 

Siden normene og "reglene" rundt dette fremdeles er litt gammeldagse trenger vi derfor å få ny kunnskap. Jeg vil derfor anbefale deg å lese en brosjyre som handler litt om temaet, skrevet av Skeiv Ungdom. Den heter "mannen, kvinnen og meg" .Her kan du finne støtte til å være deg selv. Skeiv Ungdom sitt Restart opplegg kan også komme og ha undervisning på skolen hvor du går slik at elevene får mere kunnskap om dette feltet. Dette er den beste forebyggingen av eventuell mobbing.

Det at du har lyst til å bruke ting og klær som jenter bruker, betyr ikke automatisk at du er trans eller homofil. Det kan bare handle om at du har lyst til å utrykke deg på en "kvinnelik" måte, eller opplever at dette faktisk er viktig for at du skal kunne få være deg selv.

Håper noe av dette ga mening. Du kan også kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved noen artikler som du kan se på.

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Transvestisme - det handler om identitet

kjønnsidentitet

For noen føles det mer naturlig å gå i klær som ikke typisk tilhører "riktig" kjønn. Å gå i "gutteklær" når man er jente, eller i "jenteklær" når man er gutt, handler om å vise sin identitet, og har ingenting med seksualitet å gjøre.

Les mer

Kjønnsidentitet

Jente spiller gitar (colourbox.com)

Føler du at du kan gjøre "gutteting" og "jenteting" uten at noen bryr seg? Kjønnsidentiteten vår er knyttet til kroppen - til det biologiske. Men det å føle seg som et kjønn, som gutt eller jente, er også et resultat av en sosial og kulturell prosess.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet? Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet