Hopp til hovedinnholdet

Hvor kan han få gjennomført top-surgery?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hallo. Er en 18 år gammel transgutt (liker egt ikke utrykket trans). Jeg lurer på hvordan jeg kan få ordnet meg top-surgery. Jeg vet at jeg må innom Rikshospitalet for det, men er usikker på hvordan jeg kommer meg inn dit. Jeg har prøvd å komme meg inn på DPS pg av lærevansker som jeg har, men det var tydligvis ikke nok for dem så jeg fikk avslag. Har derfor ikke psykolog. Hva gjør jeg? Også, ønsker testosteron-inntak, men lurer på om det er noe annet sted enn Rikshospitalet man kan få det? Har hørt at rikshospitalet kan være ganske firkantet, eller at de noen ganger ser rett fremfor seg og ikke plukker opp det riktige. For eksempel at du må ha elsket "gutteleker" og ha hatet "jenteleker" når du var liten.. Der jeg og min bror lekte med både barbiedokker OG biler. Vi byttet begge på å være pirat og fortapt prinsesse. Jeg var treg i puberteten også, så jeg brukte en arvet badebukse og løp rundt med de biologiske guttene og trodde vi var like. Håper på svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 18 år

Takk for at du tar kontakt og deler det du lurer på!

Aller først, du kan bruke den kjønnsbetegnelsen som du opplever passer best for deg. Hvis du ikke opplever at trans prefiksen er en viktig del av din kjønnsidentitet så må du jo ikke bruke denne.

Du er like mye mann som noen andre, selv om kroppen din skiller seg litt fra den mannekroppen som er mest vanlig. Betegnelsen trans vil jo egentlig bare være relevant å vite for helsepersonell dersom du skulle ha behov for helsehjelp.

Du skriver at du ønsker å få gjennomført brystkirurgi samt startet på testosteron. Det er per idag bare Rikshospitalet i Oslo (NBTS) som kan "behandle" mennesker som opplever å ha fått tildelt "feil kjønn ved fødsel", slik at det blir dekket av folketrygden. For å komme dit til vurdering, må du først ha fått henvisning fra en psykolog på en (DPS). For å få henvisning til psykolog kan du kontakte fastlegen din.

Hvis du derimot ikke ønsker å gå via opplegget til Rikshospitalet, kan du få gjort operasjonen privat i Norge, som koster rundt 40 000 kr. Du kan kontakte Aviva helse på 22724200. Du kan også starte på testosteron ved å kontakte en transkompetent lege i nærheten av der du bor.

Vedkommende kirurg og lege må da følge retningslinjene i Standards of Care vol 7 fra WPATH. Kriteriene for å kunne få starte på testosteron samt få gjennomført kirurgi, er her at du må ha kjent på et vedvarende og sterkt ubehag knyttet til det å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Du må også kunne evne å gi et informert samtykke og forstå konsekvensene for behandling, være myndig, samt ikke ha betydelige medisinske eller psykiske helseproblemer. En slik "erklæring" kan du få fra en psykolog.

 

Det er altså ikke slik at du må ha lekt med en spesiell type leker når du var liten, eller ha sett ut som en gutt ut i fra samfunnets kjønnsnormer. Gutter og jenter kommer jo i alle mulige varianter, derfor er det ikke noen fasit på hvordan du skal "gjøre" kjønn. Dette er en veldig utdatert og gammeldags holdning. 

Du kan også kontakte Skeiv Ungdom som har en egen ungdomsgruppe som opplever at det kjønnet de fikk tildelt ved fødsel, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn eller kontkte HBRSU, som er en interesseorganisasjon for transseksuelle ungdommer.

Håper noe av dette ga mening? Bare spør igjen dersom noe er uklart.

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer

Kjønnsidentitet

Jente spiller gitar (colourbox.com)

Føler du at du kan gjøre "gutteting" og "jenteting" uten at noen bryr seg? Kjønnsidentiteten vår er knyttet til kroppen - til det biologiske. Men det å føle seg som et kjønn, som gutt eller jente, er også et resultat av en sosial og kulturell prosess.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet