Hopp til hovedinnholdet

Finnes det steder i Norge der jeg kan få testosteron behandling?

Annet 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er trans-maskulin, angitt kvinne ved fødsel. Og hører om steder i USA hvor man kan få testosteronbehandling via informert samtykke. Og jeg lurer på om det finnes noe liknende dette i Norge, eller om man må gå igjennom mange samtaler for å få behandling? Takk på forhånd for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Når du opplever at det kjønnet du fikk tildelt ved fødselen ikke stemmer med det kjønnet du føler at du er, kan du ta kontakt med noen som kan hjelpe deg slik at du får kjønnsbekreftende støtte og behandling. Det er ikke alle som har behov for å endre på så mye, bare nok til at man kan passere på den måten som kjennes riktig ut for deg. Om testosteronbehandling er det som skal til for at du oppnår å bli den du føler at du er, så er det absolutt mulig i Norge, men ikke på samme måte som i USA.

Du kan starte med å ta kontakt med fastlegen din som kan henvise deg videre til en psykolog (BUP/DPS). Bakgrunnen for at du må snakke med en psykolog, er fordi mye av behandlingen ikke er reversibel når den først har startet, noe som betyr at den ikke kan gjøres tilbake. Det blir derfor viktig å være sikker på at behandlingen er riktig for deg, slik at det blir liten sjanse for at du senere kommer til å angre deg. Psykologen kan deretter henvise deg videre til Rikshospitalet (NBTS).

Du kan også ta kontakt med: 

Harry Benjamin ressurssenter (HBRS)
Tlf: 22 11 40 40
E-post: info@hbrs.no
www.hbrs.no

Skeiv Ungdom
Tlf: 23 10 39 36 
www.skeivungdom.no

Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS)
Tlf. 48 11 30 13

Ungdomstelefonen
Tlf. 40 00 07 77
www.ungdomstelefonen.no

Lykke til!

Hilsen Sexologisk rådgiver (nacs), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Transvestisme - det handler om identitet

kjønnsidentitet

For noen føles det mer naturlig å gå i klær som ikke typisk tilhører "riktig" kjønn. Å gå i "gutteklær" når man er jente, eller i "jenteklær" når man er gutt, handler om å vise sin identitet, og har ingenting med seksualitet å gjøre.

Les mer

Mitt liv som transperson

Luca (foto: ung.no)

Det kan være frustrerende å oppdage at man ikke føler seg hjemme i kjønnet man er. Kanskje føler du at du kunne ønske at kjønnet ditt var motsatt, eller kanskje kan du tenke deg å være litt av begge deler. Luca er født kvinne, men er i dag mann. Her deler han sin erfaring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet