Hopp til hovedinnholdet

Forvirret, føler seg som en gutt som liker gutter.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er forvirra. Jeg har egt alltid vært en helt vanlig jente, men nå føler jeg meg ikke sånn lenger, og det har jeg ikke gjort på en stund. Jeg føler meg som en gutt som liker gutter. Jeg vil være en gutt og ha en guttekjæreste, og den lysten øker for vær dag, og lysten for å være jente minker. Jeg forandrer meg ikke så særlig, for jeg vil ikke at noen skal merke noe, men jeg skjønner helt ærlig ingenting.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt og deler det du kjenner på!

Du er ikke alene om å kjenne på de følelsene som du beskriver. Flere som deg, opplever at "nye" følelser og tanker knyttet til eget kjønn kan dukke opp i ungdomstiden.

Det å være usikker på egen kjønnsidentitet kan være noe som skjer i mange menneskers liv, og som det er viktig å finne ut av. Dette fordi kjønnsidentiteten er en viktig del av at hvem vi er.

I den perioden av livet hvor du nå befinner deg, blir man ekstra oppmerksom på seg selv og hvordan man ønsker å bli forstått av andre. I puberteten spruter hormonene ut, og kroppene våre utvikler seg både inni og utenpå.

Det er ganske vanlig å måtte "utforske" hvem man er i denne perioden. Dette fordi man skal gå fra å være barn til å bli voksen, og da er det mange endringer som skjer. 

Siden kjønnsidentiteten og den seksuelle identiteten er to ulike deler av vår kjerneidentitet, blir det derfor viktig å utforske hvordan disse delene utvikles i kroppen vår.

Spørsmål som man da kan stille seg er; hvilket kjønn føler jeg er riktig, og på hvilken måte har jeg lyst til å uttrykke akkurat dette kjønnet? Her er det nemlig mange som blander mellom begrepene kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Hvis det er slik at du føler deg som en gutt, så kan du likevel være gutt på akkurat den måten som kjennes riktig ut for deg!

Hvilken kjønnsidentitet du har, spiller nemlig ingen rolle for hvem du retter de romantiske og seksuelle følelsene mot. Selv om du opplever å være gutt, kan du i utgangspunktet tiltrekkes alle varianter av kjønn.

Jeg tenker derfor det kan være lurt å bruke litt tid på å utforske den følelsen som du har. Selv om du nå opplever noen forvirrende følelser og usikkerhet, så prøv og ikke stress! Min helt klare erfaring er at etterhvert som du blir bedre kjent med deg selv, også blir sikrerere på hva som blir riktig for deg når det kommer til egen kjønnsidentitet.

Siden det finnes flere varianter å være kjønn på enn det man fikk tildelt ved fødsel, kan det være lurt å lese litt om de ulike måtene. Vil derfor anbefale deg å lese "mannen, kvinnen og meg" som er en nettbrosjyre skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI. Her kan du få noen flere tanker knyttet til dette spørsmålet.

Du kan også kontakte en helsesøster, sexologisk rådgiver eller Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved noen artikler som du kan se på.

Håper dette var til hjelp for deg, ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjønnsidentitet

Jente spiller gitar (colourbox.com)

Føler du at du kan gjøre "gutteting" og "jenteting" uten at noen bryr seg? Kjønnsidentiteten vår er knyttet til kroppen - til det biologiske. Men det å føle seg som et kjønn, som gutt eller jente, er også et resultat av en sosial og kulturell prosess.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer

Mitt liv som transperson

Luca (foto: ung.no)

Det kan være frustrerende å oppdage at man ikke føler seg hjemme i kjønnet man er. Kanskje føler du at du kunne ønske at kjønnet ditt var motsatt, eller kanskje kan du tenke deg å være litt av begge deler. Luca er født kvinne, men er i dag mann. Her deler han sin erfaring.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet? Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer

Hva er en sexolog?

Hilsen sexologen, ung.no

Fra januar 2017 har en ny gruppe fagpersoner begynt å svare på spørsmål på ung.no – sexologer. Lurer du på hva en sexolog er og hva de kan svare på? Da kan du lese om det her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet