Hopp til hovedinnholdet

Går det an å bytte kjønn?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei,gutt 16 Lurer på om deg går ann å bytte kjønn, ved opperasjoner, for jeg har lyst å bytte kjønn, for jeg føler meg mer som en jente enn en gutt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt!

Du spør om det er mulig å "bytte kjønn". Hvis jeg skjønner deg riktig så mener du her at du har fått tildelt feil kjønn ved fødsel? Hvis det er slik for deg at du ønsker å få bekreftet det kjønnet du føler deg som, nemlig å være jente, så finnes det hjelp å få.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din som kan henvise deg til en psykolog. Vedkommende psykolog kan deretter henvise deg videre til Rikshospitalet (NBTS) som per idag har landsfunksjon på behandling av transseksualisme. På NBTS kan du få hjelp til å justere kroppen din slik at den blir bedre å bo i. 

Ikke stå i dette alene, det finnes hjelp å få slik at det ytre kan stemme bedre overens med den indre opplevelse av kjønn. Legger ved noen artikler du kan se på.

Håper svaret ga mening, ønsker deg masse lykke til!

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet? Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet