Hopp til hovedinnholdet

Hvordan komme ut som ikke-binær til moren sin?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15 år og jeg lurer litt på om jeg er ikke binær eller ikke. Jeg har ofte følt at jeg ikke er jente men heller ikke gutt og tør ikke å si ifra til mamma. Hva skal jeg gjøre? Hilsen en litt stresset person.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt og spør om dette!

I den perioden av livet hvor du nå befinner deg, skal du utforske hvem du er, også når det kommer til kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Dette er en helt naturlig prosess. Likevel så kan det være krevende når følelsene går litt utover det som blir betegnet som mest "vanlig", og man ikke helt finner ut av det.

Noen føler slik som du beskriver, at de ikke helt passer inn i "tokjønnsmodellen".

Det er nemlig ikke slik at det bare finnes to kjønn. Vi mennesker er ikke nødvendigvis jente eller gutt. Desverre er det ikke alle som vet om de ulike måtene å være kjønn på. Normene våre signaliserer ofte at det er noen måter som er mere riktige enn andre, men det er det ikke. Det handler bare om at opplevelsen av å ha / være et kjønn er forskjellig. Noen variasjoner er mere vanlige, andre mere uvanlige.

Vil derfor anbefale deg å lese "mannen, kvinnen og meg" som er en nettbrosjyre skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI. Her kan du få noen flere tanker knyttet til dette spørsmålet, samt hvordan du kan finne mere ut av hva som kjennes riktig ut for deg.

Når det kommer til hva du kan si til moren din, så er det enkle ofte det beste. Min erfaring er at det kan være lurt å bare si det så enkelt som mulig, nemlig at du føler å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. At du opplever å være både jente og gutt på samme tid.

Noen foreldre kan synes dette er vanskelig å forholde seg til. Dette fordi de mangler kunnskap om de ulike måtene å være kjønn på. Her vil det være lurt å gi de nettopp dette. La de få lese den samme brosjyren som jeg anbefalte ovenfor.

Hvis du synes det blir for nært å si det "ansikt til ansikt", kan du skrive et brev hvor du deler det du kjenner på. Kanskje kan du skrive at du er redd for at hun ikke skal forstå, men at det er viktig for deg at hun respekterer deg for den du er og den utforskingen som du er midt inne i.

Hvis du synes det blir vanskelig å fortelle om dette til moren din, kan du få hjelp av helsesøster.   

Prøv og ikke stress med dette, du er ikke alene om å føle som du gjør. Min erfaring er at dette er noe du vil finne mere ut av etterhvert som du blir eldre og bedre kjent med deg selv. 

Håper dette ga mening, legger også ved noen artikler som du kan se på.

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjønnsidentitet

Jente spiller gitar (colourbox.com)

Føler du at du kan gjøre "gutteting" og "jenteting" uten at noen bryr seg? Kjønnsidentiteten vår er knyttet til kroppen - til det biologiske. Men det å føle seg som et kjønn, som gutt eller jente, er også et resultat av en sosial og kulturell prosess.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om kjønn, seksualitet og identitet?

Jenter ser på mobilen sin (colourbox.com)

Har du spørsmål om kjønn, seksualitet eller identitet? Ringer du Ungdomstelefonen på 400 00 777 møter du unge voksne som kan hjelpe deg med spørsmål om seksualitet, legning og identitet.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er en sexolog?

Hilsen sexologen, ung.no

Fra januar 2017 har en ny gruppe fagpersoner begynt å svare på spørsmål på ung.no – sexologer. Lurer du på hva en sexolog er og hva de kan svare på? Da kan du lese om det her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet