Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor kan man ikke selv bestemme hvilket pronomen man vil bruke?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt men har en jentes kropp. Jeg har det bra med meg selv, men det er noe som plager meg litt. For et par mnd siden skrev jeg til mamma at jeg ville helst bli kalt for "han" istedenfor "henne" osv, men da fikk jeg til svar at vi måtte til legen for å finne ut hva som skjer i kroppen min. Jeg ble veldig nervøs da hun skrev det, og sa bare at jeg brukte feile ord for å "trekke det tilbake" og unngå problemer og oppstyr. Da følte jeg at jeg ikke ble akseptert for den jeg virkelig er. Er dette riktig? Jeg merker at folk flest bruker pronomen basert på hva slags kropp vi har, og ikke hvem vi egentlig er. Det synes jeg er veldig irriterende og trist. Hvorfor kan ikke verden rundt oss se oss for hvem vi er og ikke hva slags kropp vi har? Jeg vurderer også å kjøpe en STP greie slik at jeg kan stå å tisse når jeg vil, noe som jeg har sterkt ønsket i det siste og av og til blitt misunnelig på andre som kan det fra naturens side. Vet du/dere hvor man kan få tak i det?

Besvart 07.10.2018 00:54
 

Svar
Hei gutt 17 år

Så fint du tar kontakt, det er ikke vanskelig å forstå at du er både trist og irritert!

Jeg er helt enig med deg i at det burde være den enkeltes opplevelse som var utgangspunktet for riktig pronomen, og ikke hvordan kroppen tilfeldigvis ser ut!

Likevel tror jeg dette er noe som kommer til å endre seg i fremtiden, når folk får mere kunnskap om de ulike måtene å være kjønn på.

Kunnskap er makt! Siden fenomenet kjønnsinkongruens er noe som mange enda ikke vet så mye om, kommer det ofte kunnskapsløse utsagn om at det er kjønnsorganene som "bestemmer" kjønnet og ikke det man opplever å være.

Når det kommer til ditt andre spørsmål, så er det mulig å få kjøpt ulike hjelpemidler slik at du kan stå og tisse. Dette kan kjøpes på apoteket eller på nett. Det finnes ulike utgaver, du kan ta kontakt med Ungdomstelefonen for mere informasjon. Legger ved noen artikler som du kan se på.

Heier på deg, og ønsker deg masse lykke til!

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Kjønnsnormer - vi er alle forskjellige

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er "guttete" og "jentete". Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Les mer

Jente eller gutt eller...?

Kjønn (colourbox.com)

Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell. Den passer ikke alle.

Les mer

Hva er en sexolog?

Hilsen sexologen, ung.no

Fra januar 2017 har en ny gruppe fagpersoner begynt å svare på spørsmål på ung.no – sexologer. Lurer du på hva en sexolog er og hva de kan svare på? Da kan du lese om det her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet