Hopp til hovedinnholdet

Kjønnsleppene mine er veldig lange, det har irritert meg en stund.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en jente på 13 år som fyller 14 straks. Jeg har merket at kjønnsleppene mine er veldig lange og har irritert meg en stund nå. Jeg har akkuratt fått mensen, og det irriterer meg der også. Jeg vet ikke helt hvor lange de er men jeg vet at den ene er lengere en den andre. Det har jeg lest at er normalt, men de er veldig lange. Hvertfall over 5 cm. Vet ikke helt om det er normalt. Eller om jeg må operere før jeg blir voksen eller om man ikke trenger. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Håper på svar(:

Besvart 12.01.2019 08:07
 

Svar
Hei jente 13, snart 14 år. 

Jeg forstår det er en del ting du irriterer deg over. Det er vanlig at man irriterer seg over en del ting, spesielt når man er i puberteten, slik du er. Det skjer masse forandringer, både med kroppen og med humøret. 

Det er vanlig at kjønnsleppene er lange. Når man kommer i puberteten forandrer kroppen seg fra å være et barns kropp til å bli en voksen kvinnes kropp. Man blir lengre, bredere, får hårvekst på kjønnet og under armene, man får pupper og kjønnet forandrer seg. De innerste kjønnsleppene blir lengre og forhuden over klitoris blir større. Det er stor forskjell på et barns kjønn og et kvinnes kjønn.

Man kan ikke gjøre noe med mensen. Det å venne seg til mensen er også en del av det å være i puberteten.

Du kan snakke med de hjemme om dette. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye til å begynne med. Hvis det er vanskelig å snakke med de, kan du snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen. Benytt samme metode med utskrift/skjermbilde. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Normale eller unormale kjønnslepper?

Kjønnslepper

Intimbarbering gjør at jenters kjønnsorgan blir mer synlig, og mange jenter er usikre på om kjønnsorganet deres er normalt. Hva hvis den ene kjønnsleppen er større enn den andre, eller hva hvis de indre kjønnsleppene henger utenfor de ytre? Alt sammen er like normalt!

Les mer

Vulva og vagina

Jentekropp (colourbox.com)

Noen har store kjønnslepper, andre har små. Noen har kanskje ulikt fra den ene siden til den andre. Og når de små er større enn de store, eller de indre vises utenpå de ytre – da må det vel være noe galt?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet