Hopp til hovedinnholdet

Er transkvinne og lei av å vente på det offentlige hva koster det privat?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er transkvinne, og har vært hos helsevesenet siden jeg var 15. Vært innom Rikshospitalet i 3 år, og er mektig lei av å gå og vente til de synes jeg er trans nok da det har skapt, og skaper enda mer problemer i livet mitt fra time til time. Spesielt når det er et halvt år mellom hvert besøk uten noe lys i tunnelen foreløpig. Så jeg har utrolig lyst til å gå privat, noe jeg har hørt rundt om og i grunn fått tilbud om, men har ingen formening om hva østrogen og anti-androgen kan koste månedlig. Kan muligens begynne innen en måned eller to om jeg tar kontakt med legen jeg tidligere har snakket med, men er litt bekymret for pris på hormoner. Kirurgi kommer nok om et par år, og jeg håper i grunn Rikshospitalet har skjerpet seg innen den tid og lar pasienter som får behandling utenom komme inn i varmen. Takker for svar :)

Besvart 20.05.2019 01:33
 

Svar
Hei Jente 20, og takk for at du skriver til ung.no!

Jeg forstår godt at du er frustrert. Kriteriene for å få overgangen dekt av det offentlige er stramme, og mange gjør som deg og går til det private. Jeg er ingen ekspert på området og kjenner heller ikke i detalj rikshospitalets rutiner og kriterier for å beslutte hvem som skal, og ikke skal få kjønnsoperasjon.

Når det er sagt er det litt forskjell i hva slags medisiner som blir anbefalt. Valg av preparater individualiseres etter pasientens alder og risikoprofil for hormonbehandling. 

Ofte brukes plaster med østrogen som skiftes 2 ganger per uke, en pakke med 24 plastere (holder da i 3 mnd) koster ca 300 kr. Dvs at det koster ca 100kr pr måned for hormonet alene. 

Ofte er det ønskelig å ta anti-androgen samtidig. En boks med 100 tabletter koster ca 400kr, og varer også i ca 3-6 mnd ut i fra dosen som du blir forskrevet. 

Konsultasjonene hos privatpraktiserende, og eventuell kirurgi i privat regi etterpå vil nok være langt dyrere. Jeg håper som deg at du blir tatt inn i varmen. Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet