Hopp til hovedinnholdet

I sommer hadde jeg og en «eks venn/kompis» en greie der vi sendte nudes eller såkalte nakenbilder. Jeg følte meg presset til å sende han tilbake fordi han maste så mye og jeg fikk dårlig samvittighet for å ikke sende . For noen uker siden fortalte han meg at han hadde tatt bilde av bildet jeg sendte. Dette var over Snapchat. Jeg har spurt gjentatte ganger om han kan slette bildet men han nekter. Han sier at hvis jeg sender et nytt bilde sletter han det gamle. Men jeg vil ikke sende flere nudes fordi jeg er ikke slik lengre. Jeg har skjønt at det er noe man ikke skal sende. Men han nekter. Nå truer han meg med å legge ut bildet hvis jeg ikke gjør som han sier. Ansiktet mitt vises ikke på bildet men venninnene mine kjenner jo igjen puppene mine. Jeg er veldig redd og stressa og klarer egentlig ikke å tenke på noe annet. Dette ødlegger først og fremst veldig mye fordi jeg bruker så mye energi på å tenke på dette men det er også veldig ubehagelig for meg. Hva burde jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. I sommer hadde jeg og en «eks venn/kompis» en greie der vi sendte nudes eller såkalte nakenbilder. Jeg følte meg presset til å sende han tilbake fordi han maste så mye og jeg fikk dårlig samvittighet for å ikke sende . For noen uker siden fortalte han meg at han hadde tatt bilde av bildet jeg sendte. Dette var over Snapchat. Jeg har spurt gjentatte ganger om han kan slette bildet men han nekter. Han sier at hvis jeg sender et nytt bilde sletter han det gamle. Men jeg vil ikke sende flere nudes fordi jeg er ikke slik lengre. Jeg har skjønt at det er noe man ikke skal sende. Men han nekter. Nå truer han meg med å legge ut bildet hvis jeg ikke gjør som han sier. Ansiktet mitt vises ikke på bildet men venninnene mine kjenner jo igjen puppene mine. Jeg er veldig redd og stressa og klarer egentlig ikke å tenke på noe annet. Dette ødlegger først og fremst veldig mye fordi jeg bruker så mye energi på å tenke på dette men det er også veldig ubehagelig for meg. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, 

Først og fremst så er fint å høre at du ikke har sendt flere bilder til han i ettertid. Det er viktig at du ikke gir etter for hans forsøk på å få deg til å sende flere.
Det at han sier at han vil slette de tidligere bildene av deg dersom du sender nytt er ikke noe du kan vite sikkert.

Jeg skjønner at du har spurt han tidligere om å slette bildene men han har nektet. Det å lagre bilder av noen, enten det er nakenbilder eller bare vanlige private bilder er ulovlig. Det er spesielt alvorlig når det er snakk om nakenbilder av noen som er under 18, da disse enda regnes som barn. Dette er ulovlig ifølge straffeloven paragraf 311, og kan straffes med bøter og fengsel i inntil 3 år.
Du kan ta kontakt med han som har bilder av deg og informere han om dette, og ved at han har disse bildene lagret (spiler ingen rolle om du sendte dem frivillig) så bryter han loven. 
Du ønsker at han skal slette disse bildene, ellers kommer du til å gå til anmeldelse av forholdet. Dette er også saker som politiet ser svært alvorlig på.

Dersom du finner ut at han har lagt ut bildene på nettet så ta kontakt med slettmeg.no så fort du oppdager dette, så kan de hjelpe deg med å få fjernet bildene. 
Slettmeg.no er en nettside som kan mye om det å få fjernet nakenbilder fra nettet. 
Dersom du har anmeldt saken til politiet og du finner ut etterpå at bildene er blitt lagt ut på nettet, så ta kontakt først med politiet, og hør med dem om du kan ta kontakt med slettmeg.no for å få fjernet disse bildene først.

Kontakt finner du her: slettmeg.no/
Vennlig hilsen slettmeg.no, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du naken for ukjente på nettet?

Naken på nettet (colourbox.com)

Overgripere på nett er utspekulerte og kan lokke med penger, modelljobber og gi seg ut for å være noen de ikke er. Ikke la deg true - meld fra til politiet!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning