Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine støtter ikke valget mitt om å satse på idretten.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg har slitt lenge med å få foreldrene mine til å forstå at jeg ikke ønsker en framtid de ønsker for meg. De ønsker bare at jeg skal bli ferdig med studiene mine og komme meg ut i arbeidslivet, for så å flytte ut og "leve et vanlig liv". Men for meg er ikke dette et liv jeg vil ha med det første. Jeg driver med med idrett og ønsker å satse fullt inn i idretten jeg driver med. Dette vil de ikke forstå. Jeg får stadig opp forskjellige grunner av dem til å enten gi opp idretten eller slutte helt, men jeg har kommet så langt med sporten. Jeg har endelig begynt å hevde meg nasjonalt med idretten og er ikke noe langt unna å nærme meg noe internasjonalt heller. Jeg vil ikke se tilbake på livet mitt å si at jeg bare ga opp noe som til dags er en stor del av meg, og noe jeg elsker å gjøre mer en noe annet på jord. Den motivasjonen og formen jeg er i nå vet jeg at jeg ikke får tilbake om 5 år. Nå er min sjanse å gå for det med idretten. Men hva sier jeg til foreldrene mine, hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint du skriver til oss når du har spørsmål. Jeg forstår at det er vanskelig når man ikke får den støtten man trenger og ønsker fra sine foreldre. Du ønsker et liv innen idretten og husk at dette er faktisk ditt liv. Du er 20 år og dermed myndig og trenger ikke dine foreldres godkjenning på hva du skal bruke tiden din på. Når det er sagt kan det kanskje være lurt å sette seg ned med dem og ha en ordentlig samtale med dem om framtiden og hva det gjør med deg når de maser ovenfor deg om at du bør ta andre valg i livet. Fortell dem hvor mye du elsker det du gjør og at det hadde betydd mye om de faktisk kunne se det. Du kan også være litt nysgjerrig på hvorfor de ikke ønsker at du skal drive med idretten og hva deres bekymringer egentlig bunner i. En god kommunikasjon baserer seg grunnleggende på at partene faktisk lytter til det den andre sier, og fremsetter sine synspunkter på en måte som ikke angriper den andre. Ofte er det greit å snakke ut fra hva en selv opplever og hvordan det føles. Ta gjerne denne samtalen når dere alle har god tid og det er ok stemning. Om foreldrene dine ikke klarer å støtte deg, må de allikevel prøve å respektere at du er voksen og har tatt ditt valg. Lykke til. 

Vennlig hilsen fra Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Satse på en idrett

Knyter fotballskoa (colourbox.com)

Hvis man skal satse på en idrett så må man være villig til å prioritere den, og det er viktig å være forberedt på at man ikke kan være med på alt som skjer ellers. Man må ha motivasjon og vilje til å legge inn den ekstra treningsinnsatsen.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning