Hopp til hovedinnholdet

Føler at jeg ikke kan sitte å se på at mitt folk blir slaktet av IS, skal jeg reise til Irak?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en ung gutt som bor i skien og er født og oppvokst i Norge. Jeg kommer opprinnelig fra Irak og som dere vet så er situasjonen der ikke bra. jeg ser mine folk bli drept å slaktet av den "islamske stat" og jeg føler at jeg ikke kan sitte her og bare følge det via media når mine medmennesker blir drept som dyr. mitt spørsmål er om jeg eventuelt vil reise til Irak og ta opp våpen mot IS, er det imot den norske lov? jeg vil ikke gjøre det ulovlig og vil holde meg til den norske lov

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi har forståelse for din bekymring og ditt ønske om å hjelpe. Det er like viktig å være med å bygge opp et land etter krig, som å delta i kamp.

For å være en god støtte til dine folk, kan det derfor anbefales at du støtter anerkjente humanitære organisasjoner som hjelper barn og familier som lider i krig. Det kan være Redd barna, kirkens nødhjelp, folkehjelpen, unicef, amnesty mfl.

I utgangspunkt sier straffeloven § 233:
Den som forvolder en andens Død, eller medvirker dertil, straffes for Drap med Fengsel i minst 8 år. Og jf. 12. nr3 og 4 gjelder også i utlandet. Om kort tid trer sannsyligvis en ny lov i kraft som gjelder forbudt for at noen her i riket lar sig verve til fremmed krigstjeneste for et land hvis statsborger han ikke er og ikke har vært i en nærmere fastsatt tid, at noen reiser fra Norge til et slikt land for å delta i krig.

Deltagelse i bevæpnede kamper kan ha store belastninger på helsen. Livsvarige fysiske og psykiske skader har alltid vært en del av krigens grusomme virkelighet. Det er stor risiko for å pådra seg sykdommer, bli såret i strid eller i verste fall miste livet som igjen vil være en stor belastning for nære og kjære i Norge og i opprinnelseslandet.

 De som overlever deltakelse i kamp også kan sitte igjen med alvorlige, usynlige arr som igjen kan føre til traumer i etterkant.

Andre problemstillinger som vil dukke opp for de som er i en situasjon som knytter dem til deltakelse i krigen er på hvilken side av kampen men er. Situasjonen i Irak og Syria er svært uoversiktlig og  forskjellige grupperinger som står mot hverandre og fort kan snu. 

Ta gjerne kontakt igjen om du har flere spørsmål. 

Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med IMDI

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Det finnes regler i krig

Tanks (colourbox.com)

"I krig og kjærlighet er alt tillatt", heter ordtaket, men det er faktisk klare regler for hva som er tillatt i krig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred