Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurte på hvorfor syriske flyktninger kommer til vestlige land.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg lurte på hvorfor syriske flyktninger kommer til vestlige land. Jeg hører så mye om det på tv, men jeg forstår ikke hvorfor de kommer til vestlige land og ikke til for eksempel Tyrkia, hvor det ikke er krig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

FNs høykommissær for flyktninger anslår at ca 50 % av Syrias befolkning, nærmere 11 millioner syrere, hittil er drevet på flukt av krigen. Av disse er det imidlertid «bare» ca 4 millioner som har kommet seg ut av landet, de resterende nesten 7 millionene er flyktninger i eget land, såkalte «internflyktninger». Av de ca 4 millionene som har flyktet ut har faktisk så mange som 95 % flyktet til naboland som Libanon, Jordan, Irak, Egypt og også Tyrkia, det vi kaller «nærområdene». I tillegg er Afrika det kontinentet med flest og størst flyktningleirer.

Grunnen til at de siste 5 prosentene blir nødt til å reise videre til blant annet Europa, er at kapasiteten etter hvert er sprengt andre steder. I Libanon, et land på størrelse med Rogaland fylke der det til vanlig bor i overkant av 4 millioner mennesker, har de tatt imot over en million flyktninger og mer enn hver 4. innbygger er nå en syrisk flyktning. De har tatt imot over en million syriske flyktninger. Jordan har tatt imot over 630.000 flyktninger. Begge landene er relativt små. FN har også varslet om at de ikke får inn nok midler til å drive flyktningleirer eller hjelpearbeid for flyktningene, slik at de har måttet kutte i f.eks. matrasjoner. Situasjonen er derfor ikke god, verken for flyktninger eller de andre innbyggerne i landene.

Når det gjelder Tyrkia har landet tatt imot nesten to millioner syriske flyktninger, flere enn alle de andre landene. Samtidig har de fått lite internasjonal støtte og opplever de samme kapasitetsproblemene som de andre landene i nærområdene. Det er heller ikke helt uproblematisk å si at landet ikke er i krig. Kurderne lever i områdene der Tyrkia, Iran, Syria og Irak møtes, og kjemper for selvstyre. Tyrkerne har lenge hatt en konflikt med kurderne, og da IS begynte å true kurdiske mål, ble disse også del av konflikten. Den siste tiden har det vært store uroligheter, mange mennesker har blitt drept og konflikten mellom Tyrkia og kurderne ble trappet kraftig opp i forbindelse med det tyrkiske valget i sommer.

Det er altså flere grunner til at flyktninger reiser videre fra Tyrkia og de andre landene i nærområdene og risikerer livene sine i gummibåter over Middelhavet og kommer hit til Europa for å søke om beskyttelse.Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Asyl (beskyttelse)

Mor og barn holder hender (Foto: Colourbox.com)

Du kan søke beskyttelse (asyl) hvis du er forfulgt eller frykter forfølgelse eller umenneskelig behandling i hjemlandet ditt.

Les mer

Aku og moren hadde kommet til Norge som flyktninger fra Afghanistan

Afghanistan

Den isende oktobervinden traff ham midt i ansiktet. Han hørte sine egne "splatt" da sandalene traff bakken. Aku tok morens hånd. Han kunne føle at hun var redd. Hadde de gjort rett i å komme hit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred