Hopp til hovedinnholdet

Bekymrer meg mye for framtiden.  

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, foresten veldig fin nettside Jeg er gutt 11 som er bekymret for framtiden! Jeg tenker mye på at de kan bli krig eller store klima problemer er og så red for at fks at jorda blir knust av en kastroide, jeg syntes verden bare blir mer og mer udemokratisk, fks Russland nord Korea osv! Så selve spørsmollet: hva kan jeg gjøre får og tenke mindre på dette og hvorfor tenker jeg så mye på det? Hilsen gutt 11 Hilsen gutt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du lurer på hvorfor du tenker så mye på alt katatrofeaktig som kan skje.  -Det kan jo være at du har sett mye nyheter om dramatiske ting og så begynner dette å spinne rundt i hodet og fokuset på det og redselen for det øker.  Da blir det det vi kan kalle katastrofetanker og negativ grubling.  Man blir påvirket av nyheter som kommer på alle kanaler og hendelsene kan bli påtrengende og sette igang reaksjoner.  For å beskytte seg, er det enkleste rådet å prøve å se mindre på slike nyheter.  Det er også lurt å prate litt med noen hjemme eller på skolen for å få luftet tankene litt og sammen sett på realismen i det.  Det er også lurt at du stiller kritiske spørsmål til tankene om alt det som KAN skje.  -Det har alltid være mye som har KUNNET skje på jorda, men det aller meste har gått bra.  Det kan være en hjelpsom tanke å holde fast ved.  

Det er også ganske vanlig i den alderen du er i å tenke mer på store spørsmål og begynne å tenke på hvorfor alt er som det er.  Det handler om at du blir mer moden og at du blir mer opptatt av det som er utenfor deg enn du før har vært.  

Prat litt om disse temaene du tenker på med de hjemme og med lærer/klassen. Det å bli bevisste og opplyste mennesker, kan gjøre verden til et bra sted.  Prøv å være nysgjerrig på hva andre gjør for å ikke bli skremt eller se på dette som så dramatisk.  Kanskje du kan lære noe av det.  

Se også noen råd i artiklene under.  

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Katastrofer i nyhetsbildet

Minnemarkering etter terror (colourbox.com)

Når en alvorlig hendelse skjer, vil det i dagene etter hendelsen være disse nyhetene som får størst oppmerksomhet i mediene. Det er ofte sterke bilder og beskrivelser som blir presentert.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred