Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor bryr ikke vesten seg om ukrainske flyktninger?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Hvorfor bryr ikke vesten seg om ukrainske flyktninger? Over én million ukrainere er drevet på flukt, men vesten gir blaffen? Jeg vet at Polen og Russland har tatt in noen. Vet ikke om Norge. Ukrainske flyktninger blir oversett av politikere, folket og media. Alt dreier seg om flyktninger i Midtøsten som "flykter" en halv verden bare for å kreve penger og hus hvor de kommer til. Ca. 70-80% av dem er unge menn i militært alder. Gud vet hvor mange av dem er terrorister/krigere. Jeg er ikke redd. Jeg er en nasjonalist som er klar for å kjempe for landet sitt skal det bli borgerkrig i Norge og Europa. Ukrainske flyktninger har mye større behov for hus og mat. Føler dette er rasisme mot eget folk. Beklager, men synes ikke synd på flyktninger fra Midtøsten som flykter hele veien til Europa i det hele tatt... Syntes synd på kvinnene og barna som blir forlatt av mennene sine og ukrainere som blir oversett og ikke akseptert av vesten.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

 

Konflikten i Ukraina regnes på mange måter som en av verdens «oversette konflikter», i selskap med f.eks. konfliktene i den demokratiske republikken Kongo, Etiopia, Pakistan, Mali, Yemen og en rekke andre steder. Og med rette, men det er ikke det samme som at «vesten gir blaffen» og prioriterer syriske flyktninger på bekostning av ukrainske.

 

Situasjonen i Ukraina er alvorlig, og den blir stadig verre. Som du skriver har over en million mennesker flyktet derfra, de fleste av dem til naboland, slik som Russland og Polen, i tillegg er svært mange flyktninger i eget land. Til Norge har det totalt kommet 7 flyktninger fra Ukraina og bedt om beskyttelse i løpet av hele 2016. Av disse har de fleste vært omfattet av Dublin-forordningen, som betyr at de har søkt asyl i et annet europeisk land før de kom hit. Det betyr ikke at de «ikke aksepteres» i Norge, men at de sendes ut av Norge fordi et annet land har ansvaret for å behandle asylsøknaden deres.

 

Ukrainske flyktninger får i stor grad beskyttelse i sine naboland. Det gjør ikke f.eks. syriske flyktninger i like stor grad, fordi flukten fra krigen i Syria er større og fordi nabolandene etter hvert ikke har kapasitet til å ta imot stort flere. Det gjør at flere syrere i desperasjon har reist til Europa, som tross alt ikke befinner seg så langt unna.

 

Det at situasjonen for ukrainske flyktninger burde fått mer oppmerksomhet betyr ikke at andre flyktninger som kommer hit har mindre gode grunner til å flykte. Du skriver at flyktninger fra Midtøsten «flykter en halv verden bare for å kreve penger og hus hvor de kommer til». Det stemmer ikke med UDIs statistikk for 2015 og de første månedene av 2016. Norges regler for å innvilge beskyttelse er faktisk ganske strenge, og når såpass mange av de som kom hit i 2015 får opphold, for eksempel syrere, indikerer det at de hadde reelle grunner til å flykte. Du kan lese mer om flyktninger i Norge på Statistisk sentralbyrå sine sider: www.ssb.no/befolkning/artikler-og-publikasjoner/flyktninger-i-norge

 

Du skriver også at du er nasjonalist og at du er klar for å kjempe for landet ditt hvis det blir borgerkrig i Europa. Heldigvis er det ikke så sannsynlig at det skjer, men du bør også være klar over at veldig mange vil tenke at det er svært negativt å omtale seg selv som nasjonalist.

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred