Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig redd hele tiden for å dø og føler døden er nær når folk blir skutt hvor som helst når som helst. Hva skjer? 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg vet ikke om dette er vanlig, tror ikke det. Men etter terror angrepene mot Frankrike og nå Orlando, kjenner jeg at jeg har blitt helt annerledes som person. Jeg er lei meg hele tiden og vil bare gråte, har også fått et hat mot folk generelt. Jeg er også veldig redd hele tiden for å dø side. Jeg føler døden er sykt nær siden folk blir skutt hvor som helst når som helst... Æææ hva skjer :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du kjenner at du har blitt annerledes som person etter terrorangrepene som skjer i verden, og at du er redd for å dø. Du beskriver at du er redd for å dø og opplever at døden er veldig nær når folk blir skutt hvor som helst.

Jeg forstår at dette er vanskelig for deg og jeg forstår at du er redd. Jeg vil du skal vite at det ikke er rart å bli redd når vi vet det skjer terror rundt i verden. Selvom man ikke kan si at det ikke kan skje, så er sjansene for at det skjer der du er, veldig små. De som skremmer med terror vil nettopp at vi skal være redde og det er viktig at de ikke vinner over oss slik at alle går rundt og er redde. Terrorhandlinger skjer veldig sjelden, og mange bruker mye energi på å bekymre seg for ting og hendelser som vi aldri vil ha helt kontroll på.

Tankene våre påvirker hvordan vi føler oss. Dine tanker om døden fører til at du føler redsel. Når man er redd blir man ofte lei seg og trist også. Jeg råder deg til å prate med noen om dette. Da vil du kunne få hjelp til å tenke annerledes og det kan føre til at du blir mindre redd. Kan du prate med foreldrene dine om hvordan du har det og fortelle hvordan dette påvirker deg?Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom der du bor å få en samtale med helsesøster om dette. Å dele slike tanker med andre vil ofte hjelpe. 

Legger ved noen aktuelle artikler.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan takle bekymringer rundt terror

Minnemarkering etter terror (colourbox.com)

Er du redd for terror? Få tips til hvordan du kan lære deg å takle frykten.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred