Hopp til hovedinnholdet

Hvem skal man egentlig høre på?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15 år. Jeg å bestevennen min er redd det skal bli en ny verdenskrig nå som Donald Trump har vunnet president valget. Å vi trenger råd om hva vi skal høre på å hva vi ikke skal høre på... Hilsen bekymret 15årig jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du er ikke alene om å føle deg litt usikker på hvordan verden kommer til å bli nå. Men det er en gang sånn at man ikke vet hvordan det kommer til å bli. Og det hjelper nok ikke på at "alle" virker å være enige om at det er et dumt valg at Trump ble president.  Verden forandrer seg hele tiden, og det er ikke første gang man har vært usikker på statsledere.

Å vite hvem man skal høre på og ikke er en vanskelig vurdering, spesielt nå når alle som vil kan legge ut nyheter på sosiale medium. Du kan sjekke en del ting, f.eks. hvem som står bak siden/nyheten, hvorfor siden ble startet (skal den informere, presentere fakta e.l.), hvilke typer saker har siden? (er det saker med ulik vinkling? presenterer de stort sett det samme, at noe bare er bra, at noe bare er dårlig, eller en blanding?), og ikke minst, er det flere som sier det samme? 

Generelt sett kan det være lurt å sjekke flere steder enn bare f.eks. Facebook, nettopp p.g.a. "alle" kan skrive det de ønsker der, akkurat som i kommentarfelt rundt omkring. Dobbelsjekk med nettaviser eller andre offentlige sider også, der terskelen for å skrive usanne saker er langt høyere. 

Hilsen redaksjonen i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjekkliste for kildekritikk

Ikke tro på alt du leser (colourbox.com)

Kan du stole på du det finner på nettet? Her følger noen viktige punkter du bør ha i bakhodet når leter etter fakta og informasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred