Hopp til hovedinnholdet

Er redd for terror.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jente 12 år blir 13. Er sykt redd for terror! Blir ittelegg så lei meg gråter når jeg skal sove! Blir ekstremt lei meg, tenker at det kanskje bare er en 8år gammel jente som dør! Det er for ille. Jeg hørte jo selvfølgelig om Ariana Grande konserten, og jeg er dum nok til å søke på tv2 og se på videoer om det også videre! Men jeg føler at jeg bare må vite mer, jeg klarer ikke ha en terrorsak i hodet mitt uten å vite hva som skjedde og hvordan. Jeg skal til Kreta i sommerferien med min familie! Det er førte gang, og har bare flydd en gang før, så gleder meg noe helt sjukt. Men er redd for at det skal blir terror der, enten på flyplassen. Der vi skal bo, eller på flyet! Og det vil jeg ikke at jeg skal gå rundt å tenke på, fordi jeg vil at den uka vi skal være der skal være helt utrolig. Hvordan kan jeg ikke gråte av at barn dør?! Bare jeg hører gutt påskjørt må jeg løpe for meg selv og gråte. Griner nå også. Hvordan kan jeg bli kvitt terrorsaker i mitt hode? Hjelp!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Frykt og engstelighet er noe vi alle har, men også noe vi skal ha. Vi trenger det for å overleve, ikke ta for store sjanser, kunne reagere raskt i faretruende situasjoner o.l. Det kan også være et problem å være mye redd og engstelig fordi noen ganger kan frykten vår være overdreven og urasjonell. Vi kan gjennom vår overdrevne angst bli vår egen verste fiende som gjør verden til et farlig sted og setter begrensninger for hvordan vi ønsker å leve og hva vi vil gjøre. Det er mange som deg som har frykt for terror. Forståelig nok mtp hvor mye det har vært om det i media, så er det jo lett å få inntrykk av at det er stor fare for det, men det er viktig å sette det i perspektiv. Det kan være greit at du sjekker ut denne og denne linken.

Mange mennesker har angst. Noen er generalister og går bredt ut. De kan være redde for alt og alle. Andre har spesialisert seg, for eksempel på helsespørsmål (dødsangst eller hypokondri), hva andre folk tenker og mener om dem (sosial angst), ulykker osv. Det som er felles hos alle angstpasienter er problemer med å tåle usikkerhet og risiko, og en tendens til å ville sikre seg 100 prosent, enten at man er frisk, at alle liker meg, at flyet ikke skal falle ned osv. Mange bruker mye tid på å forsøke å få kontroll på ting som faktisk er prinsipielt ukontrollerbare, for eksempel døden eller hva som foregår inni andre menneskers hoder, og man forsøker å forutse og unngå katastrofer. Dette medfører med nødvendighet at man bruker energi, tid og penger på ting som gir liten avkastning. For deg er det nødvendig å tenke gjennom hva du forsøker å oppnå med ditt sterke fokus på terror. Hva er målet med dette prosjektet? Hvor mye har du faktisk fått reist og erfart og hvor kan du være sikker på at du er 100% trygg. Hvorfor har denne frykten fått mye plass i ditt sinn og ikke andre bekymringer? Mange tenker det verste først og tar sorgene på forskudd i et forsøk på å dempe den negative effekten av en eventuell fremtidig katastrofe. Problemet med dette er at man nesten hele tiden tar feil, og man kan bruke utrolig mye tid og krefter på ting som faktisk aldri kommer til å skje. Kort oppsummert er det mot sin hensikt å prøve å få kontroll over eller bekymre seg over ting eller situasjoner som du ikke kan gjøre noe med for da innskrenker du livskvaliteten din. Forsøk heller å være bekymret for ting du kan gjøre noe med. Ting som du kan påvirke. Jeg vil råde deg til å ikke stole på blindt på følelsene dine, spesielt ikke når det gjelder sjansen for at du blir utsatt for terror. Tenk heller igjennom hvordan ekstremt mange mennesker reiser, oppholder seg på offentlige plasser, oppdager nye steder og mennesker og ikke lar frykten styre livet sitt og uten at det skjer dem noe! Hva ville f.eks. du rådet en venn som var engstelig for å reise til utlandet pga terror. Hadde bedt denne personen holde seg hjemme i boligen sin eller hadde du anbefalt å leve livet sitt?

Det kan være en god ide å få snakket med noen om dette slik at du kan få noen andre perspektiver, ikke sitter alene i bekymringene og få dine tanker utfordret litt. Snakk med dine foreldre og/eller med helsesøster på skolen der du går om det du er redd for i forhold til terror.

Håper dette var nyttig informasjon for deg og at du følger mine råd.

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan takle bekymringer rundt terror

Minnemarkering etter terror (colourbox.com)

Er du redd for terror? Få tips til hvordan du kan lære deg å takle frykten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred