Hopp til hovedinnholdet

Går med kniv- er det lov?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Til vanlig går jeg med lommekniv eller multitool i lommen. Ikke for å skade noen, skremme noen eller beskytte meg selv, men fordi jeg bruket det hver eneste dag til forskjellige oppgaver. Jeg lurer på om dette er lov? Har jeg kun lov til å ha den enkelte steder som i skogen eller friluftssteder og ikke ha den på skolen? Jeg bruker den aldri på skolen, men politiet er veldig ofte på skolen vår, og hva vil skje hvis de finner ut at jeg har en lommekniv/multitool på meg? Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du bryter nå straffelovens paragraf 352a, som sier at det er forbudt å gå med kniv eller annet redskap som er egnet til å skade andre (egnet til bruk ved legemskrenkelser) på offentlig sted. Det er lov å gå med kniv hvis du bruker den til jobb, friluftsliv eller andre vanlige oppgaver der du er nødt til å bruke kniv (såkalte "aktverdige formål"). Å gå med kniv eller liknende våpen fordi du føler deg utrygg er dermed straffbart.

Forbudet er jo selvfølgelig satt fordi kniv kan bli farlig. Det er mange som hvert år blir skadet/drept av kniv. Og selv om man ikke har til hensikt å skade andre, kan kniven fort komme frem hvis man først har den i lomma, og havner i en vanskelig situasjon. 

Jeg vet ikke hvilke oppgaver du mener at du trenger en kniv til hver dag, men du er 15 år gammel, og jeg kan vanskelig se at du skal ha behov for en kniv i det daglige. Og jeg tror ikke at politiet heller vil ha noen forståelse for det.

Du kan jo alltids spørre politiet om tillatelse til å bære kniv, men du vil ikke få lov til dette. Det at man har lyst til å ha en kniv er ingen god grunn til at man trenger kniv. Dersom man trenger en kniv til feks yrket sitt, så kan politiet vurdere å gi tillatelse.

Du kan lese mer om straffen for å bære våpen i artikkelen nedenfor.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Går du med kniv?

Har du tenkt hva du vil gjøre om du kommer i en situasjon der du kan bli fristet til å bruke kniven? Eller hvilke konsekvenser det kan ha for deg og de rundt deg?

Les mer

- Går med kniv og våpen

Gutt med kniv (colourbox.com)

Jeg blir truet av en gjeng på skolen, og føler meg aldri trygg når jeg går ute på kveldene. Det føles bedre når jeg har en kniv innenfor beltet, men jeg vet jo at det egentlig er ulovlig. Er det ikke slik?

Og - kan jeg eie en karambitkniv?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi