Hopp til hovedinnholdet

Hva er reglene for importering/salg av tobakk i Norge?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

God dag, Hva er reglene for importering og salg av tobakk i Norge? Jeg har en lidenskap for sigarer. Dette fører ofte til at jeg velger å kjøpe sigarer i utlandet og importere de til Norge. Ofte større partier på 50-100 sigarer. Jeg lurer derfor på reglene for å importere sigarer. Leste at grensen ligger ved 250g tobakk (Stemmer dette?). Hva gjør man om man overskrider denne grensen? Prøvde å lese på tollvesenet men siden deres er nede for tiden. Hva vil det koste å fortolle varer over kvoten? Jeg har også en del kamerater som har meldt interesse for sigarene jeg importerer, og dere venner igjen har også meldt interesse. I den forbindelse så lurer jeg på hva reglene for salg av tobakk er til andre. Må man ha løyve til dette? Alle de som vil mota tobakken er over 18 år. Er det noen regulering for salg av tobakk til andre? Om det er lover for dette hvor store er strafferammene for å bli tatt for salg? Takk for svar! Mvh Gutt 18

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du kan lese mer om grensen for innførsel, og prisen dersom du må fortolle varer over kvoten, på linkene under. Det stemmer forresten at grensen ligger på 250g tobakksvarer.

www.toll.no/templates_TAD/Topic.aspx?id=233864&epslanguage=no

www.toll.no/templates_TAD/Topic.aspx?id=233865&epslanguage=no

Hva gjelder ditt sprøsmål om salg av tobakk til dine bekjente, følger det av tobakksskadeloven § 11 at selger av tobakksvarer må være over 18 år. Dette kravet gjelder imidlertid ikke dersom en person over 18 år har daglig tilsyn med salget. Det er ikke nødvendig med permanent tilstedeværelse. Den som har tilsynet, må imidlertid sørge for at vedkommende selger under 18 år gjøres kjent med aldersgrensen for kjøp og at det i tvilstilfelle skal kreves legitimasjon.

Dersom du bestemmer deg for etterhvert å importere tobakk for så å selge det videre, og dette utvikler seg til en "business" for deg, må du nok også begynne å betale skatt av inntektene. Du må da få registrert virksomheten din, og melde fra til skattekontoret om dine inntekter. Les mer om dette i artikkelen under.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du starte din egen bedrift?

God idé (colourbox.com)

Med de rette personlige egenskapene, den gode ideen og de riktige rådgiverne og ressursene kan også du lykkes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet