Hopp til hovedinnholdet

Jeg ble tatt for stjeling, hva blir straffen?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er i sikkelig trøbbel og jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre! For ca 1 uke siden ble jeg tatt for stjeling i en Cubus butikk. Jeg har tatt her flere ganger og det er snakk om klær for ca 5000kr. Sjefen på Cubus har lenge visst om meg, men har ikke fått "tatt" meg før nå. Har også tatt andre steder på senteret, men dette er bare småting. Spørsmålet er, hva skjer nå? Jeg har aldri hatt noe med politiet å gjøre tidligere. Mamma er i barnevernet (forsterfamilie), vil hun minste jobben? Hjelp, jeg får ikke sove.. Jeg tør heller ikke å snakke med noen om dette - kun mamma og pappa. Er det alltid slik at slike saker blir kjent? er redd kjæresten min får vite det.. Jeg er kvalm hele tiden og vet virkelig ikke hvor jeg skal gjøre av meg! Vil jeg få høy bot, fengsel eller bare betale det jeg har stjele for? Mvh jente som blir 17 i oktober .

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg kan først og fremst berolige deg med at moren din ikke kommer til å miste jobben som fostermor på grunn av dine handlinger. Det kan du ta helt med ro.

Når det er sagt så er det vanskelig å si hva straffen for dette vil bli. Straffen er avhengig av om forholdet blir ansett som naskeri eller tyveri, og det beror på om det er en handling hvor du tok en gjenstand til 5000 kr eller om det er mange små hendelser som totalt utgjør ca. 5000 kr. 

Naskeri straffes etter straffeloven § 391 a, hvor straffen er bøtestraff eller fengselsstraff opp til 6 måneder. Du kan lese mer om dette her. Tyveri straffes etter straffeloven § 257 og kan gi fengselsstraff opp til 3 år. Du kan lese mer om nasking i artikkelen jeg har lagt ved nedenfor.

Du vil ikke få fengselsstraff for dette, du vil kunne få en bot. Butikken kan velge om de vil anmelde deg til politiet eller ikke. Butikken kan også kreve at du betaler for varene. Du kan evt. også be om at saken blir avgjort i Konfliktrådet. Les mer om Konfliktrådet i artikkelen under.

Jeg synes du skal fortsette å snakke med foreldrene dine om dette. De kan hjelpe deg i denne vanskelige situasjonen.

Kjæresten din vil ikke få vite om denne hendelsen med mindre du forteller om det selv.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nasking eller butikktyveri?

stjele (colourbox.com)

Forskjellen mellom nasking og butikktyveri kan blant annet defineres ut fra verdien av det man tar.

Les mer

Løs konflikten - unngå merknad på rullebladet

Overvåkingskamera inne på et shoppingsenter (colourbox.com)

Har du havna i en konflikt? Fortvil ikke! Les eksempler på hvordan meglere fra Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning på ulike konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet