Hopp til hovedinnholdet

Årsaker til kriminalitet

 

Spørsmål
her tenkte jeg at jeg skulle forklare en ting, og så få et svar, eller mening er vel mer riktig og si!
forklaring: lite sted, alle kjenner alle (ytre enebakk), 5000 innbygere, egen humor, egen oppførsel.

spørsmål: hvorfor i alverden er det så mye bråk og kriminalitet her?! hva er det som gjør at bitte lille, innesperra enebakk utgjør 11% av småkriminalitet i norge! de jeg kjenner som bor andre steder (bortsett fra oslo) har ikke hørt på makan når jeg forteller! hvorfor sloss venner her? hvorfor stjeler dem fra butikkene? og hvorfor i alverden er det så satans mye rusmissbruk!?!?! jeg hater det! men jeg skjønner ikke hvorfor. har mine teorier, men har lyst til og få det fra en annen vinkel.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Du stiller et vanskelig, men veldig interessant spørsmål. Jeg skal prøve å gi noen forklaringer. Men jeg må først få opplyse at jeg ikke vet så mye om Ytre Enebakk. Men en ting vet jeg og det er at kommunen umulig kan ha “11 % av all småkriminalitet I Norge”. Den som har fortalt deg det overdriver sterkt. Det kan sikert være ille, men så ille er det helt sikkert ikke!

Det er enkelte forhold som vi vet kan forklare en god del kriminelle handlinger. For det første er kjønn og alder viktig. Unge gutter og menn, fra siste del av tenårene og til midten av tyveårene, er de som begår flest lovbrudd. Er det mange i denne gruppen i Ytre Enebakk, kan det forklare noe.

For det andre vet vi at de som har problemer på skolen eller i arbeidslivet letter kan begå kriminalitet. De føler seg kanskje utestengt. De har ikke så mye å tape. De trenger ikke å stå opp om morgenen og de søker kanskje spenning og utfordring på andre måter.

Og vi vet at økonomiske problemer og boligproblemer ofte er faktoeer som vi ser hos de som begår kriminelle handlinger. Og kanskje viktigst: De som bruker mye rusmidler, det være seg alkohol eller narkotika, har en tendens til å begå kriminalitet.

Til sist kan vi si at holdninger i et samfunn betyr mye. Hvis det er akseptabelt blant ungdommen å ruse seg, sloss, droppe ut av skole, ikke ha jobb osv, så er det kanskje tøfft å begå kriminelle handlinger også.

Hva kan gjøres med situasjonen i Ytre Enebakk?

Som det fremgår av det jeg har skrevet over, kan ikke det å forebygge kriminalitet være en oppgave for politiet alene. Politiet har mange viktige oppgaver, men skal de lykkes må de samarbeide med skole, arbeidskontor, sosialkontor, rusmiddelkoordinator, helsetjenesten, boligkontor, idrettslag, motorklubber og mange, mange flere.

Også voksne ansvarsbevisste mennesker kan fylle viktige oppgaver. Har dere for eksempel en "Natteravner" i Ytre Enebakk, hvor voksne, edrue mennesker oppsøker steder hvor gjerne ungdom samles fredags- og lørdagskveldene. Vi vet at det kan legge demper på manges oppførsel, kanskje særlig hvis dine egne foreldre eller naboer dukker opp.

Og ungdom selv kan bidra til å endre holdninger. Ved å si at det er ikke tøft å ruse seg, sloss, kjøre i fylla og så videre. Vi har alle ansvar for å bry oss og å si ifra.Du sier at dere har egen humor og egen oppførsel i Ytre Enebakk. Da er det kanskje akseptablet blant mange å begå kriminalitet? Men slike holdninger er det mulig å endre.

Dette ble et langt svar, uten noen lettvinte løsninger. Men kriminalitet forårsakes ofte av kompliserte sammenhenger. Og all erfaring viser at det er mulig å gjøre noe med mange av årsakene.

Lykke til!

Erik Nadheim
KRÅD

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet


Quiz: Hva vet du om doping?

Hva skjer hvis man blir tatt for å ha dopet seg?