Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å laste ned musikk/filmer? 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Har spørsmål angående hva som er lovlig og ulovlig på internett. Hvordan er det med youtube? Er det lovlig å se filmer og høre på musikk fra youtube? Det er vel ulovlig å laste ned eller laste opp på youtube? De filfellene jeg laster ned musikk, er når jeg skal sette sammen flere sanger og skal lage en dans så finner jeg ikke en sang fordi den er gammel eller noe, og da finner jeg den på youtube og laster det ned. Men dette er ulovlig? Er det ulovlig å se film på tilfeldige nettsider som man får opp når man søker på google? hvor stort er det å bli tatt om man laster ned sanger eller film fra nettet? Jeg hører om flerer som driver og fikser huset gjennom folk som arbeider svart og vil anmelde dem, hvordan går jeg frem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så lenge du ikke laster ned filmene/sangene fra youtube, har du lov til å se/høre på dem. Det er ikke lov å laste ned filmer og musikk på nettet, med mindre de som har laget musikken eller filmen har gitt tillatelse til dette. Grunnen til dette er at det er de som har opphavsrett til musikken som har rett til å bestemme dette, det står i åndsverkslovens § 2. (De som har opphavsrett er de som har laget musikken.)

Filnedlasting er i seg selv ikke ulovlig, men filnedlasting og distribusjon av kopibeskyttet materiale er det. Når man laster ned en fil fra et slikt nettverk som listentoyoutube.com, så lager man en kopi av et verk som er gjengitt ulovlig og dette er ikke tillatt. Nedlasting av filmer, musikk og lignende er forbudt i følge åndsverksloven § 12. Strafferammen er bøter eller fengsel i inntil 3 måneder, i grove tilfeller fengsel i inntil 3 år. Man kan også bli dømt til å betale erstatning til de med opphavsrett.

Når det gjelder streaming av filmer/tv-serier, er problemet at man ikke kan vite om de som legger ut linker har avtale med de som eier rettighetene til programmene eller filmene. Hvis de har avtale med de som eier rettighetene, er det ikke noe problem å se filmene.

Dersom filmene legges ut uten avtale, kan det være ulovlig å streame filmer fra siden. Jeg vil derfor ikke anbefale deg å bruke slike nettsider hvis du bekymrer deg for om det er ulovlig.

Dersom du vet om noen som benytter arbeidskraft uten å betale skatt, kan du kontakte skatteetaten der du bor. 

Les også artikkelen nedenfor om nedlasting!!

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær obs på fildeling eller piratkopiering

Gutt foran PC (colourbox.com)

Fildeling kan være ulovlig kopiering. Strømming er i utgangspunktet lovlig, mens fildeling ikke er det. Men det er ikke helt enkelt å forstå hva som er lovlig og hva som ikke er det. Les mer om det her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet