Hopp til hovedinnholdet

Er 14 år gammel, ble anmeldt for innbrudd osv, kan jeg straffes?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Eg fekk ein telefon av ein venn att eg skulle komme ned til sentrum fordi han og noken venna hadde funne ein kjellar fullt med fyrverkeri. Porten til kjellaren var altså open. Han som eigde fyrverkeria er han som eige butikken like ved, så det var altså hans. Vi gjekk inn i kjellaren og tok litt småtteri og ett par batteri. Samme dagen skaut vi opp to batteri, og noken andre mindre fyrverkeri. På skulen dagen etterpå gjekk det rykter om dinna kjellaren, så etter skuledagen var ferdig var det elevar som gjekk ned for å ta meir av bunken med fyrverkeri. Sånn gjekk det i to dagar. Vi får beskjed att ditta blir politianmeldt og lagd ein sak om. Den politianmeldelsen gjekk ut over oss. Vi blei politianmeldt for Innbrudd, Tyveri og sprengstoff på avveie. Eg vart fortalt att lappen kan bli utsatt til eg blir 20 år! Er det lov og gi meg ein sånn straff når eg er under kriminell lågalder? Svar så kjapt som mulig ! Eg trenger hjelp !

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den kriminelle lavalder i Norge er som du sier, 15 år gammel. Dette betyr at ingen som er under 15 år kan dømmes til straff, det vil si fengsel eller bot. Det er dermed ikke sagt at politiet står uten virkemidler i slike saker.

Når yngre begår kriminalitet vil politiet normalt kontakte foreldrene, og man vil bli innkalt til en bekymringssamtale. For politiet er det viktig å få ungdom til å forstå alvoret i å begå kriminalitet, og politiet ønsker å forebygge slik at ungdom ikke fortsetter å begå kriminelle handlinger.

Dersom ungdom begår gjentatte kriminelle handlinger, vil politiet varsle barnevernet, som har en rekke tiltak de kan sette inn om de mener at det er nødvendig.

Du kan lese mer om den kriminelle lavalder og hva slags straff ungdom mellom 15 og 18 år risikerer i artiklene du finner nedenfor.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer

Lovbrudd av de mellom 15 og 18 år

Gutter i hettejakke

Du er over den kriminelle lavalderen, men likevel ikke myndig. Hvilke regler gjelder for deg mellom 15 og 18?

Les mer

Alternativ straff for ungdom

Politiets forebyggende arbeid

Mange som er tatt for noe tror at politiet bare kan tilby straff. Det stemmer ikke. Å hjelpe ungdom med å ta riktige valg og komme ut av feil miljøer, er viktig forebyggende arbeid for politiet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet