Hopp til hovedinnholdet

hvordan slutte å lyve?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 15 år. Jeg lurer på om hva jeg skal gjøre. Jeg lyver og lyver. Dag etter dag. Sekund etter sekund. Etter alle løgnene mine havnet jeg hos politiet. Jeg lyver til skolen, hjemmet og barnevernet. Om jeg snakker med noen må jeg ha en setning med løgn. Hva skal jeg gjøre? Kan ikke slutte å lyve.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for et åpent spørsmål om noe som virker å være til bry for deg. Du forteller at du ikke klarer å slutte med å lyve, og jeg får inntrykk av at dette skjer ofte. Du beskriver også at løgnene har skaffet deg store problemer. Jeg får ikke helt tak i om du ønsker å stoppe med lyvingen, siden du skriver "kan ikke slutte", men jeg går ut i fra at du håper å finne andre strategier.

Uten å vite mer om deg og din bakgrunn er det ikke så lett å vite hva som ligger bak det du gjør. Men jeg tenker at alle har grunner for hva de gjør, og at du sikkert har ting i livet som ikke er greit siden du føler du ikke klarer å snakke sant. Det å ikke kunne være seg selv uten å gjøre om på sannheten er slitsomt. En løgn fører ofte til flere. Det virker som du er i en negativ sirkel, og at du ikke ser veien ut av det.

Noen lyver fordi de da oppnår noe, eller at de fremstår bedre. Noen lyver for å skjule noe, og det finnes flere grunner til at man lyver.

Hvis du skal slutte å lyve må du tenke igjennom hva du selv tror det at du lyver handler om. I forhold til andre, både i familien og utenom, din kan det være svært vanskelig å stole på deg hvis du lyver.

Det vi vet som hjelper best når men er i vansker, er å snakke ærlig med en person man kan stole på. Har du noen slike i livet ditt? Hvis ikke må du huske at det ikke er for sent, det er flere steder du kan gå for å få hjelp. 

 

Du nevner at du er i kontakt med barnevernet. Hvis du har en kontaktperson der som du tror vil deg vel, hadde det vært bra å begynne med å fortelle hvordan du har det til ham eller henne. Eventuelt kan du forsøke å snakke med de hjemme.

Hvis du vil oppsøke noen som du ikke kjenner fra før kan du gå til helsesøster på skolen din, eller be legen om henvisning til BUP. Hvis du vil ha noen å prate med raskt kan du dra til helsestasjon for ungdom der du bor, det er ikke venteliste og koster ikke noe.

Jeg håper du klarer å ha nok tillit til noen slik at du får til å snakke om det som plager deg. Du kan også vise frem det du har skrevet til oss. 

Jeg håper at du kan stole på at du kan få til å styre tankene dine. Du tar selv valget om hvordan du vil være sammen med andre, og du kan velge å endre på det du gjør. 

Ring gjerne til alarmtelefonen på nummer 116 111 hvis du vil prate anonymt og gratis med noen.

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

5 på gata: Hvorfor lyver vi?

Fem ungdommer

Ung.no har spurt ungdommen: hvorfor lyver vi?

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Brutt loven - hva kan straffen bli?

Diverse lovbrudd

Stjælt i butikken? Overgrep? Kjørt uten lappen? Havnet i slosskamp?
ung.no/lovbrudd finner du oversikt over de vanligste lovbruddene og hvilke konsekvenser det får å bryte loven.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hva gjør politiet når de får vite om unge som har det vondt hjemme?

Politi 02800

Politiet er opptatt av å gi barn og unge den rettsikkerheten de har krav på. De skal bli hørt og trodd, og de skal slippe å leve i hjem der de er redde og utrygge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett