Hopp til hovedinnholdet

Kommer man ikke inn i USA når man har noe på rullebladet? Har sonet, men blir den slettet?

 

Spørsmål
jeg aner ikke om det er rette plassen å spørre, men jeg tørr ikke å spørre noen andre plasser så jeg håper at dere kanskje kan løse noen spm...

jeg fyrer løs jeg så får jeg se hva jeg får til svar.

1. Jeg har sonet en dom på 27 dager for falsk forklaring, forsvinner dette fra rullebladet etter en tid?

2. Er det slik at man ikke kommer inn i USA når man har noe på rullebladet??

Jeg håper at dere kan svare på det, hvis ikke så får jeg bare leve i uvisshet..
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

Det er ikke noe som offisielt heter rulleblad, men det er noe som heter strafferegister og noe som heter politiattest. En politiattest er en attest fra politiet som viser om det er registrert lovstridige eller kriminelle forhold på en person. Selve opplysningene i strafferegisteret vil aldri bli slettet, men når det har gått en tid vil ikke politiet gi ut opplysningene til noen. I strafferegistreringsloven er det gitt klare regler for hva som skal stå på politiattester, og hvor lenge opplysningene skal stå der.

Det finnes tre typer politiattester:


  • en ”vanlig”

  • en ”uttømmende og

  • en ”begrenset attest”

I den uttømmende politiattesten finnes absolutt alle opplysninger som er å finne i både straffe- og bøteregisteret ditt - uansett hvor lenge det er siden disse er begått. Dommen din vil dermed alltid bli stående på denne politiattesten. Skal du for eksempel begynne i forsvaret, i fengselsvesenet, i politiet, i et vaktselskap eller jobber relatert til lufthavn, går de gjennom den uttømmende politiattesten. De vurderer da om din forbrytelse eller ditt forelegg vil ha betydning for om de vil ansette deg eller la deg gå på skolen.

I den vanlige/ordinære politiattesten, som du får hvis ikke loven sier noe annet, tas med bøter som er mindre enn 2 år gamle, dom for forbrytelser som er mindre enn 5 år gamle eller mindre enn 10 år gamle for alvorlige forbrytelser. I ditt tilfelle vil jeg tro at dommen din blir stående i fem år, før det blir utelatt. Du kan lese mer om hvilke forhold som ikke tas med i denne politiattesten i strafferegistreringsloven § 6. Du finner loven på www.lovdata.no.

Vi har også noe som heter begrenset politiattest. I denne attesten vil det kun vise saker som vil kunne ha betydning for det arbeidet eller oppdraget du skal ha. Alle andre forhold vil bli utelatt. Får du tilbud om en jobb i grunnskolen, er det for eksempel bare forhold som knytter seg til eventuelle seksuelle overgrep mot barn som skal med i politiattesten. I slike attester blir de straffbare forholdene tatt med uavhengig av hvor gamle de er.

Når det gjelder innreise til USA, så må du kanskje søke om visum før du reiser dit. Da må du legge ved utskrift av straffe- og bøteregisteret. Du vil ikke nødvendigvis bli nektet å reise til USA på grunn av en dom for falsk forklaring. Du kan ta kontakt med den amerikanske ambassaden på www.usa.no hvis du har flere spørsmål om dette.

Hilsen Juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet


Quiz: Hva vet du om spill?

Dataspill har aldersgrenser fordi...