Hopp til hovedinnholdet

Ytringsfrihet, forbud mot hatefulle ytringer, nazist, nazi-symboler

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 14 år og jeg er en Nazist., jeg lurer på om det er ulovlig å være Nazist, har tenkt og kjøpe meg et Nazi flag og sånn Nazi Armband, jeg lurer også på om det er ulovlig og eie/kjøpe et Nazi flag

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du bor i et land som beskytter ytringsfriheten og religionsfriheten i lovene sine. (Ytringsfrihet betyr retten til å fritt gi uttrykk for meninger om politikk, religion, moral og andre forhold) Det betyr at du har rett til å være Nazist hvis du vil det. Du kan lovlig kjøpe flagg og armbånd med nazi merker på. 

Men det er forskjell på å kjøpe disse symbolene, og det å bruke disse i offentligheten:

Straffelovens § 185 setter forbud mot å sette frem diskriminerende eller hatefulle ytringer av noens hudfarge, nasjonale eller etniske opprinnelse. Symboler kan også tolkes som en slik ytring selv om en slik ytring ikke er noe du sier med ord. Den som bruker et naziflagg i Norge, eller fremsetter lignende type ytringer som flagget eller symbolet representerer, kan straffes med fengsel i inntil 3 år.

Fordi du er under den kriminelle lavalderen frem til du er 15 år gammel kan du ikke straffes for handlinger du utfører før du har fylt 15 år. Selv om du ikke kan bli straffet, er det slik at politiet vil kunne involvere andre instanser hvis de synes det er nødvendig. De tar for eksempel gjerne kontakt med barnevernet dersom de har bekymringer for barn som har begått handlinger som ville vært straffbare hvis de var over den kriminelle lavalderen.

Selv om det er lov å være nazist, vil jeg på det varmeste anbefale deg å diskutere med noen som ikke er enig med deg i verdiene nazistene står for. De vil kunne gi deg noen innspill som kanskje kan farge dine tanker om det å være nazist. Det finnes svært mye informasjon om hva nazistene står for og hva de har ført til tidligere. De sto blant annet bak folkemord på så vel barn som voksne, som mennesker sent eller aldri vil glemme. Det var nettopp nazistene Norge som land kjempet mot og som i dag har ført til at du kan leve i et samfunn hvor du faktisk kan mene det du vil uten at dette setter deg i fare for å bli forfulgt av myndighetene.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer

Hvem kan straffes?

fengsel (colourbox.com)

Fengsel? Samfunnsstraff? Forvaring? Her kan du lese om hva som skal til for å straffe noen, og om hva straffen kan bli.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett