Hopp til hovedinnholdet

En jente (14år)  har delt nakenbilder av oss. Kan hun straffes for dette?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg og venninne min har en Chatt på Snapchat hvor vi sender morsomme bilder til hverandre og noen bilde/videoer når vi bare er i bh og sånn og vi har fått vite at en jente i gruppa tar screen shit og hun har vist disse bildene til gutter og sendt de hun r 14 år hva slags straff kommer hun til å få hvis vi anmelder henne

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det jenta har gjort er straffbart. 

Men, du skriver at hun som har delt bildene er 14 år. I Norge er den kriminelle lavalderen 15 år, slik at straffbare forhold man begår før man har fylt 15 år blir man ikke straffet for. Jenta kan derfor ikke straffes for å dele disse bildene. Men hvis foreldrene deres anmelder henne så kan jenta og foreldrene hennes bli innkalt til politiet for en samtale. 

Selv om ingen kan straffes for at bildene er delt, så skjønner jeg at dette kan være utrolig ubehagelig for dere. Det er derfor vi generelt fraråder å sende og dele nakenbilder av seg selv. Dette kan brukes på en måte man ikke hadde tenkt at de skulle brukes eller spres på. 

 

 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente ser på mobilen sin og er lei seg (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit