Hopp til hovedinnholdet

Kan politiet kreve dna?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Har en venn som mistet lappen i 6mnd i 2011 han fikk i tillegg en bot .plutselig tar politiet kontakt nå i 2018 og vil ha dna av vedkommende har de rett til dette boten er betalt og 6 mnd uten lappen forlengst sonet.? De vil ha dna med bakrunn av dette!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hva står det i brevet du har fått? Skal du avlegge en ny DNA-prøve, eller har du fått et brev hvor du orienteres om at din tidligere avlagte DNA-prøve skal lagres (registreres) i Identitetsregisteret?

Alle som er dømt til fengsel (både ubetinget og betinget) kan registreres i Identitetsregisteret, jf. politiregisterloven § 12, jf. straffeloven § 29. Det spiller ingen rolle hvilket lovbrudd dommen gjelder. Det som blir registrert er opplysninger om DNA-profil og personalia (navn, fødselsnummer etc.), altså identiteten din. 

Det er (som hovedregel) påtalemyndigheten i politiet som bestemmer om man skal registreres i Identitetsregisteret, så jeg regner med at det er politiet som du har fått brev fra. Registreringen kan først skje når saken er endelig avgjort, som den jo er i ditt tilfelle.  

Hvis det faktisk står i brevet fra politiet at du skal avgi en ny DNA-prøve, ville jeg ha kontaktet politiet og forhørt meg nærmere om dette.

I Identitetsregisteret kan det registeres DNA for personer som (endelig) er ilagt straff for en handling som kan medføre frihetsstraff. Registering kan likevel ikke skje dersom saken er avgjort ved forenklet forelegg. Dette følger av politiregisterloven § 12.

Du kan klage på politiets beslutning om registrering. Det er overordnet påtalemyndighet som behandler klagen, altså statsadvokaten. Jeg regner med at det står informasjon om hvordan du kan klage i brevet du mottok fra politiet, hvis ikke kan du kontakte dem for å få veiledning. Politiet har imidlertid vid adgang til å lagre DNA, og det er vanlig med slike registreringer. Det å være registrert i Identitetsregisteret har ingen praktiske konsekvenser for deg, med mindre du begår nye lovbrudd. 

 

 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du mistet eller blitt frastjålet førerkortet?

Roter bort førerkort (foto: ung.no)

Har du blitt frastjålet førerkortet ditt, eller rett og slett klart å rote det bort? Hva gjør du da?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet