Hopp til hovedinnholdet

Alder, utesteder og falsk leg.

 

Spørsmål
Jeg leste et sted at det ikke er forbudt å oppholde seg på et utested så lenge man ikke bruker falsk leg. Så man kan altså være der hvis man kommer inn uten å vise leg? jeg har hørt at man kan komme inn selvom man er under 18 så lenge man ikke kjøper noen drinker der. Stemmer det?
og så lurer jeg også på hvilke konsekvenser det får hvis jeg blir tatt med falsk leg. Vet at jeg får prikk på rullebladet, men er det sånn som går vekk etter en stund? og kan jeg eventuelt ikke dra til usa eller få utsettelse på førerkortet?
tusen takk for svar.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er riktig at det ikke er forbudt å være på utestedet selv om de ikke har lov til å selge deg alkohol. Utestedene kan ha hvilke aldersgrenser de vil, så lenge de ikke selger alkohol til de som er under 18 eller 20 år. Grunnen til at de har aldersgrensene i døra er blant annet at det skal være enklere å kontrollere folk. Dersom utestedet vil, kan de derfor slippe deg inn selv om du er under aldersgrensen. Hvis du bruker en annens ID-kort kommer straffelovens § 372 til anvendelse, hvor strafferammen er bøter eller fengsel i inntil 5 måneder. Den personen du låner kort av kan også straffes. Dersom du bruker et forfalsket et kort, er strafferammen etter straffelovens § 182 bøter eller fengsel i inntil 2 år.

Les mer om falsk ID her på ung.no.

Når det gjelder det folk kaller rullebladet, så er det et register hos politiet. Hvis du blir straffet for falskt leg vil det aldri forsvinne fra registeret, men det vil etter hvert ikke bli så mange som har tilgang på informasjon derfra. Det er bare folk som har krav på å få politiattest som vil kunne se hva du har straffet for, og vanligvis vil ikke forbrytelser synes på politiattetsten etter 2 eller 5 år. Det vil etter hvert bare være hvis du skal søke på jobb eller utdannelse innen politiet og lignende at de kan se dette. Les mer om rulleblad/politiattest i artikkelen under. Når du skal til USA, vil du normalt ikke trenge visum. Har du vært tiltalt eller dømt for forbrytelser, kan du imidlertid være nødt til å søke om visum. Les mer her. Det vil så være opp til amerikanske myndigheter om de slipper deg inn i landet selv om du har brukt falsk leg. Nettsidene til den amerikanske ambassaden i Norge finner du her. Utsettelse på førerkortet er vanligvis bare aktuelt ved forbrytelser hvor det er brukt bil.

Hilsen Juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet


Quiz: Hva vet du om mat og kosthold 2

Lammekjøtt er typisk sesongvare i Norge. Når er det sesong for lammekjøtt?