Hopp til hovedinnholdet

Straff for oppbevaring av cannabis.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei Jeg ble i fjor høst tatt for å ha kjørt bil under påvirkning av THC. Det ble påvist at jeg hadde 0.006 mikromol per liter blod eller hva de nå enn måler det etter. I tillegg til dette ble jeg tatt for å ha røyket selve cannabisen. Jeg var sammen med tre andre, hvor to av de to fikk saken henlagt mens den siste ble tiltalt for oppbevaring, ikke besittelse, av den gjenværende cannabisen (5.3g). Dette til tross at alle innrømte å dele på cannabisen. Nå som politiet åpenbart behandler folk ulikt, 1) er det mulighet for at også jeg blir tiltalt for oppbevaring i tillegg til både å ha kjørt under beruset tilstand, og å ha røyket cannabis? 2) Hvis ja, hva blir så konsekvensene? 3) De to som fikk saken henlagt er begge innstilt på å ta sin del av straffen når det gjelder "oppbevaringen", blir ikke straffen lavere dersom cannabisen deles på fire og ikke to?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis politiet allerede har tatt ut tiltalen mot deg, vil jeg tro det er tvilsomt at de endrer den nå. Men det er vanskelig å si noe sikkert om det. Informasjon de har fått ved videre etterforskning i saken kan medføre at de endrer tiltalen.

Det høres ut som det er kameraten din som hadde hasjen på seg som får straffen for oppbevaring. Oppbevaring av over 5 gram hasj kan medføre straff etter straffeloven § 231 om blandt annet oppbevaring. Straffen for oppbevaring av en slik mengde straffes vanligvis med en bot fra 3.500 til 10.000 kroner. 

Oppbevaring av mindre mengder enn 5 gram regnes ofte som et brudd på legemiddelloven § 24 som sier at det er ulovlig både å besitte og bruke narkotika.

Etter legemiddelloven § 31 annet ledd kan besittelse og bruk av narkotika straffes med bøter eller fengsel i inntil 6 måneder, eller begge deler. Det vanlige er å ilegge et forelegg fra 2000 kroner og oppover.

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer

Syntetisk cannabis

Syntetisk cannabis

Syntetiske cannabinoidar er ei stor gruppe relativt nye rusmidlar. Dei gir ein rus som liknar cannabisrus, men effekten er sterkare. Syntetiske cannabinoidar / spice kan medføre alvorlege og potensielt livstruande tilstandar som krev rask legehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet