Hopp til hovedinnholdet

Kan politiet stoppe folk uten grunn?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei gikk ute kl 11 på morningen så kommer de en sevil politi bil outta nowear å stopper og følger etter meg med narkohund og stopper meg å så stiller han meg Mangen spørsmål om jeg hadde tat noe narkotika så brukte han hunden til å lukte på meg. Å han hadde set meg snakke på tlf og at jeg kledde meg lit gangster å så mistenkelig ut. Har politiet lov å stoppe meg slik for ingen grunn

Besvart 13.08.2018 13:36
 

Svar
Hei

Jeg kan skjønne at du opplevde dette ubehagelig. 

Dersom politiet hadde en skjellig grunn til mistanke om at du hadde gjort noe straffbart, kan de gjennomføre en ransakelse av deg. Politiet har rett til å etterforske mistenkte brudd på loven, som for eksempel bruk eller oppbevaring av narkotika. Reglene om når en politimann kan foreta ransakelse på stedet finnes i straffeprosessloven § 198. Det gjelder blant annet når mistenkte treffes på fersk gjerning eller ferske spor.  

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Andreas (17) ble stoppet av politiet

Bakhodet til en gutt (colourbox.com)

Du har plikt til å oppgi personalia (navn, alder og bosted) til politiet når de ber om det, uansett om du har gjort noe straffbart eller ikke.

Les mer

- Nekter å gjøre som politiet ber meg om

Politibil (foto: ung.no)

Forrige helg var jeg på byen med noen kamerater. Vi skulle inn på på et utested, men jeg ble nektet av vakta. Både kameratene mine og jeg ble veldig irritert og så hentet vakta politiet. De sa jeg skulle forlate stedet. Vi ble stående å diskutere en stund og alle var ganske sure. Politiet sa jeg ikke fikk slippe inn, men jeg ble med de andre likevel. Så skrev politiet ned navnet mitt og sånt. Får jeg noen straff?

Les mer

Narkotikalovgivningen

RU§

All bruk, besittelse, omsetning og andre former for ulovlig omgang med narkotiske stoffer i Norge er ulovlig, dersom det ikke skjer etter foreskriving av lege. Norge er et av de landene i Europa som har de strengeste straffene for narkotika.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet