Hopp til hovedinnholdet

Har stjålet penger. Hva kan jeg gjøre? Kan jeg gjøre noe?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 15 som har stjålet penger fra en vennine. Summen var på under 400kr og venninna mi fant dette ut. Hun videre fortalte dette til de andre vennine mine, jg har gitt tilbake pengene men,jg er redd for å dra på skolen igjen. Hva kan jeg gjøre? Kan jeg gjøre noe? Dette ble selfølgelig nesten anmeldt til politiet men, politiet er heldigvis ikke involvert nå. Er egentlig redd for at mamma finner dette ut. Hva er d jg kan gjøre, føler vedlig skyldfølelse og er redd

Besvart 02.03.2019 08:27
 

Svar
Hei jente 15 år. 

Jeg forstår at du har det tungt. Det føles vanskelig å bli tatt i tyveri. 

Det er fint at du har levert pengene tilbake, og at politiet ikke er involvert. 

Kan du snakke med venninnen din? Du kan kanskje spørre om dere kan gå en tur? Når man går ved siden av hverandre, er det lettere å snakke fordi man slipper den tette blikkontakten. Du kan forklare hva det var som skjedde og hvorfor du tok pengene, og så kan du be inderlig om unnskyldning og si at du aldri vil gjøre noe slikt igjen. 

Du kan også si at du forstår hvis hun har vanskeligheter med å stole på deg. Det vil sannsynligvis ta tid før hun stoler på deg. Dette kan du si at du forstår. Så kan du spørre om hun vil gi deg en sjanse til, som venninne. 

Hvis hun ikke vil snakke med deg, kan du kanskje skrive til henne? 

Du kan også snakke med de andre venninnene eller skrive til de. Hvis du ber inderlig om unnskyldning, og en sjanse til, kan det være at de forstår og at de  vil gi deg en sjanse.  

I stedet for ikke å gå på skolen, er det kanskje aller best at du møter opp på mandag? Hvis du, før mandag, har prøvd å be om unnskyldning, enten sagt det eller skrevet det, er det ikke noe mer du kan gjøre. 

Når du kommer i klasserommet, kan du gå til plassen din og sette deg rolig ned. Hvis du er alvorlig, forstår venninnene dine at du er lei deg og at du har det vanskelig. 

På skolen kan du snakke med kontaktlæreren din om det som har skjedd og hvor lei deg du er. Du kan også snakke med helsesøster/helsesykepleier om dette. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. 

I stedet for å være redd for at din mor skal finne det ut, er det kanskje aller best at du forteller henne hva det er du har gjort? Forklar hva som skjedde. Forklar også hvor lei deg du er. Da vet hun hele hendelsen, noe som kan både være til hjelp og til trøst for deg. 

Det hender at vi mennesker gjør dumme ting. Det er menneskelig å feile. For å hjelpe deg selv, kan du arbeide med å akseptere at du stal pengene. Det skjedde. Deretter kan du tenke gjennom hva du har lært av dette. Du er redd og du har skyldfølelse. Det er vondt å ha det slik. Når man forstår konsekvensene av de feilene man har gjort, lærer vi. Det gjør oss til klokere mennesker. Så må du arbeide med på tilgi deg selv. Det er mye god helbredelse i å tilgi seg selv. Kanskje får du også tilgivelse fra vennene dine?

Snakk med vennene, din mor og helsesykepleier. 

Du er viktig og verdifull! 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer

Samvittighet, en fin ting?

Samvittightet (colourbox.com)

Samvittighet er noe vi kjenner inni oss, en følelse eller tanke om hva som hjelper oss med å skille på hva som er rett og galt.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet